E OFICIAL. BANI in plus pentru CRESCATORII DE VACI

Sume importante, mai exact bani in plus pentru fermierii care cresc vaci de lapte, au fost aprobate astazi de catre Executiv! Producatorii de lapte vor primi ajutoare financiare pentru reducerea livrarilor de lapte, potrivit normelor europene, in suma totala de 1,465 milioane lei (echivalentul a 328.716,05 euro), conform unei Hotarari adoptate astazi de Guvern, scrie Agrointeligenta.

Ajutoarele se acorda in baza cererilor de plata si se atribuie pentru o perioada calendaristica de trei luni – perioada de referinta si se asigura din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017, ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricola – FEGA.

Ajutorul din partea Uniunii Europene este stabilit la 14 euro/100 kg lapte de vaca pentru cantitatea care corespunde diferentei dintre laptele de vaca livrat in cursul perioadei de referinta si laptele de vaca livrat in cursul perioadei de reducere.

Beneficiarii eligibili sunt producatorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumparatori in luna iulie 2016 si care se angajeaza sa reduca livrarea cantitatii de lapte intr-o perioada calendaristica de 3 luni – perioada de reducere, in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent – perioada de referinta. Reducerea pentru care solicita ajutor trebuie sa fie de minim 1.500 kg si de cel mult 50% din cantitatea livrata in perioada de referinta.

La centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv al municipiului Bucuresti, s-au depus 92 de cereri de reducere a productiei de lapte aferente unei cantitati de 2.347.972 kg lapte.

Plata ajutoarelor se face in lei, calculata la rata de schimb pentru data de 31 august 2016, conform prevederilor art. 40 din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste agentiile de plati si alte organisme din Regulamentul delegat (UE) 1612/2016.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua platile in functie de cererile depuse si perioadele pentru depunerea acestora, in termen de maximum 90 de zile dupa incheierea perioadei de reducere in cauza.

Sursa: Agrointeligenta

 

Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2017 12:37

Login pentru a posta comentarii
Go to top