AGRICULTURA ROMANIEI pentru INVESTITORI: Prea multe FERME MICI, PRODUCTIVITATE REDUSA, SARACIE si HOTIE!

RAPORT DESPRE AGRICULTURA ROMANIEI. Tara noastra are a sasea cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile Uniunii Europene, insa terenurile sunt fragmentate si ne lipsesc fermele medii. Stam rau cu tehnologizarea, irigatiile, centrele de stocare a productiei agricole si lucratorii agricoli calificati. Statul investeste putin in agricultura, in timp ce evaziunea este foarte mare. Asa suntem prezentati de catre una dintre cele mai mari companii de consultanta pentru afaceri din lume, potrivit Agroinfo.

Romania este pe locul sase in Uniunea Europeana la suprafata agricola utilizata, insa ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut (PIB) a scazut de la 22,6% in 1993, la sub 5% din PIB in 2015. Principalele cauze sunt fragmentarea masiva a suprafetelor agricole, lipsa tehnologizarii, a irigatiilor si a centrelor de stocare a productiilor agricole, pregatirea oamenilor care lucreaza in agricultura, dar si evaziunea fiscala.

Asta arata o analiza privind sectorul agricol din tara noastra, prezentata pe 7 martie 2017 de PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania. Reteaua internationala de firme PwC ofera servicii de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri in 157 de tari.

NE LIPSESC FERMELE MEDII

In 2013, Romania avea o suprafata agricola utilizata de 13,9 mil. ha, dupa Franta (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil. ha), Germania (16,7 mil. ha) si Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decat Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha). Cca. 60% (8,2 mil. ha) o reprezinta terenul arabil.

Marimea medie a exploatatiilor agricole din Romania este similara cu Malta sau Cipru, tari insulare cu suprafete agricole mult mai mici decat cea a Romaniei. Aproape 75% dintre fermele din Romania au sub 2 ha. 98% din ferme au sub 10 ha si exploateaza 39% din suprafata agricola, in timp ce fermele peste 100 ha reprezinta doar 0,5% din total, dar exploateaza 49% din suprafata agricola. In contrast cu alte state europene, fermele mijlocii, de 10 - 100 ha, sunt putine in Romania, in timp ce Franta si Cehia, tari cu randamente mari la productia agricola, au peste 29% din totalul de ferme peste 50 ha.

Desi doua treimi din terenul arabil din Romania sunt folosite pentru productia de cereale, aceasta genereaza sub 25% din valoarea productiei agricole totale, de 14,2 mld. euro in 2015, mai arata raportul PwC. Randamentele Romaniei sunt sub media europeana cu 37,1% la productia de grau si cu 49,3% la porumb. Totusi, Romania este pe locul 9 in lume la exportul de grau si pe locul 6 la cel de porumb.

MUNCITORI NECALIFICATI IN AGRICULTURA, CU PRODUCTIVITATE MICA

O treime din populatia din Romania este angajata in agricultura, similar cu nivelul anilor '90, dar productivitatea pe persoana este foarte mica, sub 20% din media europeana. Mai exact, in 2014, agricultura angaja 27,3% din populatia activa a Romaniei, de peste 6 ori mai mult decat media europeana (4,4% din populatia activa), insa valoarea adaugata bruta pe persoana ocupata in agricultura se ridica, in 2013, la doar 18% din media UE.

Si la valoarea adaugata bruta la hectar Romania este tot pe una din ultimele pozitii, cu 600 euro/ha in 2013, in timp ce in tarile din Europa de Vest valoarea adaugata bruta la hectar depaseste 1.000 euro/ha.

Raportul PwC mai arata ca aproximativ 85% din cei care muncesc in agricultura nu sunt salariati, lucrand in propriile exploatatii de subzistenta, dar si ca majoritatea angajatilor din sector au invatat agricultura in practica si nu au o pregatire minima in domeniu.

FINANTARE REDUSA, EVAZIUNE MARE

Romania este pe penultimul loc din UE si din perspectiva cheltuielilor din bugetul de stat pentru agricultura. O mare parte din investitiile in agricultura din Romania vin din fonduri europene, insa si acestea sunt insuficient folosite din cauza lipsei de transparenta, de informare, a lipsei de capabilitati de a scrie dosarele si de garantare a creditelor pentru investitii.

Desi contributia agriculturii la PIB este in scadere, Romania are in continuare cea mai mare pondere a sectorului agricol in PIB dintre toate tarile din UE, de 3 ori si jumatate mai mare decat media europeana.

Evaziunea fiscala din sectorul agricol are a doua cea mai mare pondere din evaziunea fiscala totala din Romania, 9% sau aproximativ 1,7 mld. euro, potrivit datelor Consiliului fiscal, mai arata analiza PwC.

Sursa:Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top