PRIMUL MALL ȚARANESC cu 120 de FERMIERI SI MESTESUGARI care vand PRODUSE TRADIȚIONALE!

Daca romanii sunt pasionați de cumparaturile la mall, de ce nu ar exista si un mall dedicat produsului țaranesc, si-au spus fermierii, mestesugarii si micii procesatori din Țara Fagarasului si nu numai. Pana acum deja 120 de producatori s-au inscris pe site-ul malltaranesc.ro, magazinul online inființat in cadrul unui proiect al Asociatiei „Crestem Romania Impreuna”, potrivit Agrointeligenta.

Muzeul de Etnografie Brasov a fost gazda lansarii site-ului malltaranesc.ro. De aici putem cumpara nu doar mezeluiri sau produse lactate, dulcețuri sau bauturi, pregatite in mod tradițional in gospodarii, ci si produse mestesugaresti.

„Avem o istorie vie, care inca traieste prin fiecare mestesugar, prin fiecare artizan care ciopleste, picteaza sau coase simbolurile invațate de la strabuni. O istorie pe care vrem sa o ducem mai departe si sa o lasam nepoților si stranepoților nostri. De aceea, ne-am propus sa facem infrastructura necesara stabilirii legaturii intre producatorul autentic si piața, intre mediul rural si cel urban, sa facilitam intalnirea cererii si ofertei. De aceea, punem la punct cea mai mare baza de date de producatori autentici, cea mai mare baza de date de produse mestesugaresti si agroalimentare tradiționale”, spune Mihai Mihu, cel care a initiat acest proiect, in cadrul Asociatiei „Crestem Romania Impreuna”.

Iata ce ofera concret mestesugarilor si țaranilor autentici: un shop online unde sa-si poata prezenta produsele, iar daca acestia nu au cunostințele necesare, le asigura asistența tehnica, invitații la targurile pe care le va organiza si promovare catre piața naționala si internaționala (anumite descrieri ale unor produse vor fi traduse in engleza). Mai mult, trebuie precizat ca toate facilitațile prezentate anterior nu presupun vreun cost din partea taranilor sau mestesugarilor.

Produsele vor avea pe ele si un QR Code, care pot fi scanate cu smarphone-urile, si care prezinta informații despre producator. Mai mult, astfel de QR Code-uri vot fi afisate si la poarta gospodarului care vinde produse tradiționale.

Din judetul Brasov, cei mai mulți gospodari care s-au inscris pe acest portal sunt din Țara Fagarasului, in speța din Grupul de Acțiune Locala „Rasaritul Țarii Fagarasului”, din care fac parte localitațile Comana, Parau, Sercaia, Harseni, Sinca Noua, Holbav si Mandra. In prezent, malltaranesc.ro are peste 120 de producatori, dintre care 50 Tara Fagarasului, iar restul sunt producatori de la Mehedinti pana la Suceava si din Constanta pana in Maramures, a precizat Mihu.

Vicepresedintele GAL „Rasaritul Țarii Fagarasului”, primarul Viorel Grusea, spune ca, prin acest tip de comerț, „taranul va primi pretul corect pentru produsele lui – de exemplu pentru un litru de lapte de vaca primesc de la industriasi 4o de bani pe litru si stim cu totii cat costa pe rafturile magazinelot. Pe de alta parte va fi un comert civilizat si cu siguranta produsele vor ajunge la consumator cu pretul real pentru ca nu mai trec pe la intermediari. Este primordial pentru dezvoltarea comunitatilor noastre si de aceea am si sprijinit cu tot ce se poate si voi sprijini si in continuare acest proiect. In maximum un an dorim sa avem propriile magazine de desfacere in toate orasele mari din judetul Brasov”, a spus Grusea.

Sursa: Agrointeligenta

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top