SCANDAL de PROPORTII INTRE OIERII din ROMANIA!

BAIETII VESELI AR INVARTI SUBVENTIILE! Scandalul mocneste intre crescatorii de oi din Romania! Ghita Ciobanul, Gheorghe Danuletiu, si mai multi oieri vor sa vina vineri, 24 martie 2017, la Ministerul Agriculturii! Oierii vor sa-i dezvaluie ministrului afacerile care se invart in jurul celei mai mari subventii! Cum sunt vanduti berbeci batrani sau miei de un an drept berbeci de rasa, ca unii sa incaseze subventia, si alte necazuri pe care fermierii nu mai vor sa le tina ascunse, scrie Agroinfo.

Stiu toti fermierii ca pentru incasarea sprijinului cuplat, al carui cuantum e de vreo trei ori mai mare decat ajutorul national tranzitoriu pentru ovine, pe care-l incaseaza cam toti oierii, e nevoie sa ai oile inscrise in registrul genealogic al rasei, ori sa ai berbeci de rasa cu certificate de origine. Un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine. "Baietii veseli" din sectorul ovine, printre ei unii lideri ai oierilor, spune Ghita Ciobanul, ar fi vazut in aceste criterii de eligibilitate o sursa buna de facut bani.

Ceea ce e acum nu e deloc bine pentru fermierii din Romania. E bine doar pentru unii. Foarte multa lume a vrut sa-si inscrie oile pentru SCZ (sprijin cuplat n.r.) si nu a putut pentru ca baietii nostri veseli vorbesc una la televizor si in realitate fac alta. De exemplu, sunt niste baieti care au platit ca sa fie inscrisi in SCZ, li s-au luat banii si nu au fost inscrise animalele in controlul oficial al productiilor.

Unul a platit vreo 16 milioane de lei vechi si nu are nici macar chitanta si nici oile inscrise. Noi nu putem face monta dirijata la peste 1.000 de oi. Este imposibil sa alegi 35 de oi sa le tii cu un berbec 35 de zile! Noi nu putem indeplini conditiile astea pentru sprijinul cuplat. Cat priveste controlul oficial al productiilor (COP), nu stiu cati il fac. Poate doar 2% din oierii din Romania fac COP.

Am fost la APIA la Zalau si m-au intrebat de ce nu vreau sa bag oile la SCZ. Si le-am spus: domnilor, dar noi nu putem sa indeplinim conditiile astea si nu ne apucam acum sa inselam. S-au pus conditiile astea pentru ca sunt interese foarte mari de sus. De la federatiile astea. Nu zic de Romovis ca acolo e nea Nicu (Nicolae Cioranu, presedinte Federatia Romovis n.r.) si e om de treaba. Dar interesele se fac dupa ceilalti.

Toate s-au intamplat de la IndAgra de anul asta. De atunci, s-a dat si ajutorul de minimis, s-au scos bani si s-a platit minimis, dar subventiile nu le-am primit nici acum. Nici nu stiu cum se vor da banii la oameni. Sunt restante si de anul trecut. Nu am primit niciun leu subventie. Dar impozitele care ne asteapta sunt mari. Anul trecut a fost 4 lei pe cap de oaie, dar acum am auzit de 12 lei pe cap de oaie, 20 de lei, acuza Ghita Ciobanul.

Fermierul spune ca vrea sa formeze un sindicat al oierilor si, impreuna cu nucleul acestui sindicat, sa vina vineri la Ministerul Agriculturii.

Am scos printr-un avocat statutul sindicatului si vrem sa-l punem in miscare. Cine sa ne apere si pe noi daca nu avem sindicat?! Vrem sa venim vineri la minister pentru ca se va discuta despre subventiile noastre, ce se intampla dupa 2020, si o sa fie si baietii veseli acolo, la minister, cei care negociaza de obicei. Noi chiar vrem sa ne intalnim cu ei fata-n fata, la ministrul agriculturii, daca ministrul ne primeste si pe noi. 

Nu suntem impotriva COP, dar sa se faca legal. Nu sa fie 100%, dar macar 80%. Nu cum s-a facut cu berbecii. Multi au cumparat berbeci reforma din targuri cu 2-3 milioane de lei vechi si i-au vandut cu 25 de milioane de lei vechi pe ajutorul de minimis, ca berbeci de rasa. No, ce origine are ala daca e cumparat de la badea?! Stiu pe unul care a vandut 300 de berbeci de la 300 de oi.

Un oier mi-a spus ca a cumparat berbeci de rasa si cand colo berbecii aia aveau 35 de kilograme. A vandut unul de la Maramures 500 de berbeci si a zis ca sunt de rasa. In realitate, erau miei si berbeci batrani, cumparati de prin targuri, si aveau certificate de origine. De unde erau certificatele de origine, cum au facut rost de ele?! Vrem sa stim si noi! I-am explicat si domnului ministru Irimescu si domnului ministru Daea. Domnul Daea a zis ca trimite controale, dar nimic. Baietii veseli s-au laudat: stati linistiti ca nu face nimeni controale! Eu la oi am crescut si tot de oi ma ocup, am 1.800 de oi, dar in realitate, nu pe hartie, intelegeti? Si ma doare sufletul de ce se intampla, spune oierul.

Ghita Ciobanul si oierii lui sunt decisi sa vina la minister. Numai daca se intampla ceva extraordinar nu venim, mai spune fermierul.

Sursa: Agroinfo

Login pentru a posta comentarii
Go to top