AMERICANII INTERESATI de LEGUMELE cultivate de FERMIERII ROMANI!

OFICIAL MADR! Reprezentantii companiilor americane din Romania s-au intalnit ieri, 29 martie, cu ministrul agriculturii, Petre Daea. Americanii au propus construirea unor depozite frigorifice unde sa fie colectate legumele si fructele cultivate de fermierii romani pentru a fi vandute in marile lanturi de magazine.

Ministrul agriculturii a discutat miercuri cu reprezentantii Consiliului de Afaceri Americano-Roman (AMRO). Astfel, ministrul Daea s-a intalnit cu top managementul mai multor companii cu activitate in domeniul agricol, alimentar si industrial pentru a identifica noi posibilitati de colaborare in domeniul realizarii investitiilor straine in Romania. 

Reprezentantii companiilor americane au propus constructia de depozite frigorifice regionale pentru colectarea de fructe si legume de la fermierii romani, in vederea deservirii hypermarketurilor din Romania. Ministrul a punctat ca astfel de centre de colectare sunt foarte necesare in Romania, salutand aceasta initiativa, se arata in comunicatul transmis catre AGROINFO de Ministerul Agriculturii.

Alte subiecte dezbatute cu reprezentantii companiilor americane sunt:

Identificarea de posibilitati pentru fermierii romani in ce priveste cresterea suprafetelor cultivate cu plante pentru productia de biocombustibili (plante oleaginoase), imbunatatirea cailor navigabile privind transportul cerealelor pe Dunare si Marea Neagra, la costuri convenabile, optimizarea logisticii si deschiderea de noi piete pentru export.

Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania. Ministerul Agriculturii are in plan reabilitarea a circa 1,8 milioane de hectare in urmatorii patru ani pentru infrastructura principala de irigatii. Ministrul Daea a explicat ca si infrastructura secundara va beneficia de modernizare, intrucat vor fi alocate fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, prin submasurile dedicate in acest sens.

Ministrul Petre Daea le-a prezentat si americanilor programul de sprijin financiar pentru tomate cultivate in spatii protejate si cel pentru producatorii de carne de porc.

Cu privire la programul destinat crescatorilor de porcine, ministrul a detaliat ca, prin cresterea efectivelor de porci, un obiectiv prioritar pentru MADR, se realizeaza si o eficientizare la nivelul pietei locale, Romania aflandu-se pe locul I in Europa, ca suprafata cultivata cu porumb, element de baza in hrana suinelor. Astfel, se creeaza valoare adaugata a produselor si tara noastra ar putea exporta carne de porc catre noi piete, pentru a caror deschidere se lucreaza in prezent. De altfel, ministrul a subliniat ca se urmareste cresterea efectivelor de porcine si a productivitatii acestora.

La finalul intalnirilor, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, i-a asigurat pe reprezentantii companiilor americane de toata deschiderea si disponibilitatea pentru colaborare si pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale.

Sursa: Agroinfo

Login pentru a posta comentarii
Go to top