PNDR: AFIR a publicat lista tinerilor fermieri si a fermelor mici care vor primi finantare

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet www.afir.info, Rapoartele de selectie aferente submasurilor 6.1 si 6.3 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), prin care se acorda fonduri nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1) si pentru dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3), potrivit stiriagricole.ro.

Comitetul de selectie constituit la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurala (format din experti ai AFIR si ai Autoritatii de Management pentru PNDR) a selectat pentru finantare 3.121 de proiecte propuse de tinerii fermieri, dintr-un total de 4.545 de proiecte depuse in sesiunea din 2016, mai exact in perioada 28 aprilie – 31 octombrie 2016.

Proiectele selectate au fost depuse on-line la AFIR prin sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si sunt in valoare de 128 de milioane de euro.

De asemenea, ulterior solutionarii contestatiilor depuse la rapoartele de selectie, au mai fost selectate pentru finantare alte 270 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri. Valoarea totala nerambursabila a acestor proiecte este de aproximativ 11,2 milioane de euro.

De la demararea Programului si pâna in prezent, AFIR a semnat contracte de finantare cu 2.977 de tinerii fermieri, beneficiari ai sM 6.1, in valoare totala de aproximativ 124 milioane de euro. Dintre tinerii fermieri care au primit sprijin prin PNDR, 930 sunt femei si 160 sunt persoane juridice.

Suprafata totala a exploatatiilor agricole sprijinite ca urmare semnarii contractelor de finantare cu tinerii fermieri este, pâna in acest moment, de circa 18.600 de hectare.

De asemenea, au fost selectate 992 de solicitari de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea fermelor mici prin intermediul sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, in valoarea totala nerambursabila de aproximativ 15 milioane de euro. Solicitarile au fost depuse la sediile Oficiilor judetene ale AFIR in sesiunea anuala 2016 desfasurata in perioada 28 aprilie – 31 octombrie. In aceasta sesiune au fost despuse 3.688 de solicitari de finantare in valoare de aproximativ 55,3 milioane de euro. Pâna in acest moment, AFIR a contractat 821 de proiecte de investitii pentru dezvoltarea fermelor mici, in valoare totala nerambursabila de 12,3 milioane de euro.

Suprafata totala a fermelor mici care au primit sprijin este de circa 2.700 de hectare. Dintre cei 821 de fermieri beneficiari ai sM 6.3, 195 sunt femei si 6 sunt constituiti ca persoane juridice.

Finantarea nerambursabila acordata prin PNDR – sM 6.1 este 100% nerambursabila si se acorda pentru o perioada de maxim 3 sau 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).

Valoarea sprijinului este, in functie de dimensiunea exploatatiei, de 40.000 euro sau de 50.000 euro. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acorda sub forma de prima in doua transe (75% din cuantumul sprijinului la incheierea Deciziei de Finantare si 25% din cuantumul sprijinului se acorda cu conditia implementarii corecte a Planului de Afaceri).

Instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de administrare cu drepturi depline in calitate de sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole, pentru prima data. Tânarul fermier reprezinta, conform Regulamentului (UE) nr. 1305/2013, o persoana cu vârsta de pâna la 40 de ani la momentul depunerii cererii de finantare, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data intr-o exploatatie agricola ca sef al respectivei exploatatii. Transferul exploatatiei se realizeaza prin intermediul documentelor de proprietate si/ sau arenda si/ sau concesionare.

Exploatatia agricola produce in principal produse agricole vegetale si/ sau animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor. Astfel, sunt eligibile in cadrul sM 6.1, investitiile in ferme zootehnice (de exemplu: bovine, ovine, caprine, suine, pasari, apicultura), precum si cele in sectorul vegetal. De exemplu, sunt foarte cautate investitiile in legumicultura, fie ca sunt in spatiu deschis, in câmp, fie ca vorbim despre sere si solarii de legume. Totodata, prin sM 6.1, se poate obtine sprijin pentru producerea de material saditor sau chiar pentru pomicultura.

Finantarea acordata prin PNDR – sM 6.3 este 100% nerambursabila si se acorda pentru o perioada de maximum 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de 15.000 de euro. Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acorda sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de Finantare, iar 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a Planului de Afaceri.

Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de Afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar. Cheltuielile propuse in Planul de Afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achizitia de teren sau material biologic, efectuare de studii precum si activitatile relevante pentru implementarea corecta a Planului de Afaceri aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

De asemenea, facem precizarea ca tipurile de investitii elibile pe sM 6.1 pot fi realizate si in cadrul sM 6.3, cu respectarea conditiilor de accesare specifice sprijinului pentru dezvoltarea fermelor mici.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top