Ministrul agriculturii, Petre Daea, despre legea „51% produse romanesti“: „Executivul european a inceput sa inţeleaga poziţia Romaniei. Infringementul nu va fi finalizat

Ministrul agriculturii, Petre Daea, crede ca procedura de infringement, in care Romania a intrat din cauza legii „51% produse romanesti“, nu va fi finalizata, explicand ca Executivul european a inţeles care este poziţia Romaniei faţa de aceasta lege, si anume ca produsele Romanesti merita sa fie prezente pe raftul retailerilor datorita calitaţii lor.

„Cred ca infringementul nu va fi finalizat (...) Sunt elemente incurajatoare legate de faptul ca Executivul european a inceput sa inţeleaga poziţia Romaniei, care este o poziţie ferma: Facem tot ce trebuie ca fermierul roman sa aiba demnitatea lui, sa fie respectat, iar produsul romanesc sa fie acolo unde merita prin calitatea si prin valoarea sa“, a declarat Petre Daea in cadrul unei conferinţe de presa ce a avut loc vineri la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Intrebat de jurnalisti cand estimeaza ca romanii vor putea gasi 51% produse autohtone pe raftul comerciantului, ministrul agriculturii a spus ca eforturile MADR se concentreaza pe incurajarea producţiei locale, prin acordarea de ajutoare financiare  pentru producţia de tomate si carne de porc, doua categorii de produse agroalimentare  dominate de produse din import.

„Noi am analizat cum stam cu balanţa comerciala si am sesizat ca sunt doua produse care sunt intr-o situaţie extrem de grea, tomatele si carnea de porc. 50% din consumul de carne de porc din Romania este din import. Romania este ţara cu cea mai mare suprafaţa cultivata cu porumb, insa nu are consumatori pentru acest furaj minunat,  principalul consumator fiind porcul. Prin acest program crestem efectivul de proci. Avand efective, ai si consumatori pentru porumb si carne pe piaţa. Eu cred ca e bun soriciul de porc din Romania si trebuie sa-l facem aici, in ţara“, a spus Petre Daea.

MADR aloca cate 3.000 de euro per beneficiar pe an pentru cultivarea de tomate in spaţii protejate, cu condiţia ca legumicultorii sa isi valorifice producţiile in extrasezon, cand consumul se bazeaza preponderent pe rosiile din import. Pana la ora actuala, 6.000 de fermieri au solicitat sprijin pentru producţia de rosii in sere si solarii sau alte spaţii protejate, potrivit MADR.

Pentru sprijinirea producţiei de carne de porc MADR vrea sa aloce fermierilor cate 10.000 de euro pentru minimum  600 de porci livraţi catre abatoare, un proiect care deocamdata nu a fost aprobat de guvern.

Romania a intrat in prima etapa a unei proceduri de infringement din cauza legii 150/2016, denumita colocvial „51% produse romanesti“, Comisia Europeana acuzand ţara noastra de incalcarea principiului liberei circulaţii a marfurilor, prin favorizarea produselor autohtone in detrimentul celor provenite din import. 

Legea se afla in dezbatere pe masa Comisiei pentru agricultura din Camera Deputaţilor, care pentru a evita infringementul vrea sa transforme sintagma „produs romanesc“ in „produs autohton“, „lanţ scurt de aprovizionare“ in „parteneriat direct“ si, nu in ultimul rand, negociaza ca legea sa fie aplicata tuturor comercianţilor, nu doar celor cu afaceri de peste 2 mil. de euro anual.

Importurile de produse alimentare au ajuns la aproape 4 miliarde de euro in 2016, in timp ce exporturile de produse alimentare au fost de  peste 1,5 mld. euro, deficitul adancindu-se la aproape 2,4 mld. euro anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistica.

Sursa:Ziarul Financiar

Ultima modificare Luni, 03 Aprilie 2017 12:58

Login pentru a posta comentarii
Go to top