Tractoristii, in atentia CCR! Judecatorii cer incriminarea conducerii fara permis a tractorului

Curtea Constitutionala a României (CCR) a admis, marti, exceptia de neconstitutionalitate a articolului 335 alineatul 1 din Codul penal, constatând ca in acesta nu se incrimineaza si fapta de conducere fara permis pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, ci doar a unui autovehicul sau tramvai.

CCR a luat in discutie exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 335 alineatul (1) din Codul penal si articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, se arata intr-un comunicat al CCR, potrivit Agerpres.

Articolul 335 alineatul (1) din Codul penal prevede: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani", in timp ce articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 spune ca, "in sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles: (...) Vehiculele care se deplaseaza pe sine, denumite tramvaie, precum si tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in articolul 335 alineatul 1 din Codul penal, care nu incrimineaza fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fara permis de conducere, este neconstitutionala. De asemenea, Curtea a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002", se arata in comunicat.

"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoana care nu poseda permis de conducere prezinta pericol social ridicat si aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfasurarii fluente si in siguranta a circulatiei pe drumurile publice, precum si ocrotirea vietii, integritatii corporale si a sanatatii persoanelor participante la trafic sau aflate in zona drumului public, valoare garantata de art. 22 din Constitutie", se mai mentioneaza in comunicat.

Astfel, potrivit CCR, daca o asemenea fapta nu este descurajata prin mijloacele dreptului penal, are loc incalcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile si libertatile cetatenilor, respectarea Constitutiei si a legilor, care sunt consacrate prin articolul 1, alin. (3) si (5) din Legea fundamentala printre valorile supreme.

De asemenea, Curtea a retinut incalcarea dispozitiilor articolului 16 din Constitutie, deoarece imprecizia legislativa genereaza discriminari, fara a exista vreo motivare obiectiva si rationala care sa le justifice.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei judecatoresti care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtii de Apel Bucuresti — Sectia I penala.

Sursa: Realitatea.net

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top