SCZ – ul si COP – ul, fara testarea de tauri, sunt ca nuntile fara lautari

Ba chiar mai mult de atat! Precum o nunta fara miri. Fiecare din cei doi au fugit in alt sat. Doar cu mesenii uitandu-se cu jind la cazanele aburinde cu sarmale si damigenele cu vin, scrie Agroinfo.

Pentru prima data, la Adunarea Generala a Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania, am vazut un ministru hotarat sa puna un opait in negura din amelioarare si controlul performantelor. Nu stiu cat sprijin politic va avea in aceasta incercare de a scoate la suprafata ceea ce este bun in sistem si de a inlatura, incetul cu incetul, balastul. Un balast din ce in ce mai greu si urat mirositor. Conducatorii de RG, care sunt si reprezentanti ai fermierilor in relatia cu oficialitatile, fac compromisuri pentru ca onor clientii lor sa fie multumiti si cu chimirul gros. Toti vor spune ca nu e asa, dar eu am vazut de multe ori vaci cu COP si inscrise la SCZ de ziceam ca sunt mate. Nu aveau decat culoarea rasei specificate pe pasaport. Si aceea destul de terna. Cum am vazut si ferme cu animale rupte parca din paginile revistelor de specialitate din vest. De curand am vazut asemenea vacute, pot spune fericite, la Ferma Unu din Fintesti, a lui Viorel Macovei, cel care a fost cativa ani imaginea Danone. Deci si in zootehnie suntem la extreme, dar fiecare vrea sa suga la tata SCZ.

Unii, respinsi (poate corect, poate nu) spuneau ca aceasta subventie este pentru smecheri. Ceea ce e in parte adevarat si daca prin smecher intelegem fermierul care s-a invartit cu indemanare si are acum genetica de top dar si atunci cand acesta are un lipici special cu asociatia care ii masoara vacile. Smecherii buni si smecheri nebuni. Cei care vor sa fie vacari cel putin o viata vor face mai mult decat atat, vor folosi acest sprijin cuplat sa ridice si mai sus stacheta profitabilitatii. De aceea e bine de facut COP „pe bune”, pentru ridicare reala a potentialului.
Iar acum, la aproape 30 de ani de cand s-a renuntat la testarea taurilor pentru reproductie, asociatile care detin RG ar trebui sa reinceapa testarile. AGCTR a trimis in 2015 la Semtest Craiova trei taurasi pentru un inceput. Anul trecut au mai trimis 5 tarasi in testare. E un timid inceput dar macar vom avea din nou parinti nascuti in Romania pentru o mana de vaci.

Cat despre rase specific romanesti ce Doamne-iarta-ma sa mai spun?! BNR sau Baltata Romaneasca mai avem doar in poze si poate in statiunile care mai respira in ciuda tuturor!
Acum 80 de ani, conform Enciclopediei Romane gandita si editata de Dimitrie Gusti, in volumul trei „Economia nationala. Cadre si productia”, atesta ca existau „47 de sindicate de crescatori, dintre care cele mai frecvente sunt cele care se ingrijesc de imbunatatirea taurilor, numarul lor ridicandu-se la 27. (….) Aproape 4/5 dintre acestea privesc rasa Simmental (…) din cincimea ramasa se disting sindicatele de crescatori din Poiana Mare (Dolj), pentru rasa locala de stepa, iar din Cisnadie (Sibiu) pentru rasa Pinzgau, si, in sfarsit, sindicatul din comuna Postal (Cetatea Alba) pentru rasa rosie din Sudul Basarabie” (Rosia de Dobrogea cum o cunoastem acum). Semn ca atunci statul se implica in ameliorarea raselor. Cu tauri comunali! Chiar si comunistii au pastrat bicul satului.

Doar politicenii astia, de tip nou, isi baga ceva in amelioarea de la tara. Doar, doar or veni multinationalele si la Cuca Macai sa aduca tauri pe teava.
Si uite asa, Romania a ramas descoperita pe genetica nu numai la vaci ci cam peste toata agricultura. Noroc ca oamenii se inmultesc inca natural. Fara monte controlate si fara SCU (sprijin cuplat in umanitate). Pentru ca atunci nimeni nu ar mai insamanta femeile de rasa cu sperma de netoti!

Sursa: Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top