SPRIJINUL CUPLAT pentru ŢURCANĂ, ameninţat de“filtrul” COP

TURCANA PURA ROMANEASCA, intr-un singur REGISTRU! Oile Turcane nu pot fi intalnite pe teritoriul altor tari decat daca au fost importate din Romania in acele tari, sustine ing. Vasile Turculet, potrivit Agroinfo

Potrivit acestuia, comentariile privitoare la faptul ca Turcana noastra se gaseste si in Spania sau alte tari, nu fac niciun bine crescatorilor de oi din Romania. Mai mult, “ramanand doar pe teritoriul Romaniei unde se acorda deja Sprijinul financiar cuplat cu productiile in zootehnie (S.C.Z.) inclusiv pentru specia ovine, trebuie inteles ca acest sprijinfinanciar rau inteles ca ar reprezenta o subventie atribuita neconditionat detinatorilor de ovine de la un anumit numar de ovine in sus, este o a doua mare greseala; caci, in cazul fiecarei rase de ovine inscrisa in Registrul Genealogic de rasa conform selectiei care se realizeaza dupa toate rigorile tehnice aferente si numai cu respectarea unui standard de rasa, rigorile tehnice sunt prioritare fata de numarul de ovine detinut de acelasi crescator, chiar daca prevederile legale nu respecta ordinea mentionata dand impresia ca numarul de ovine detinute este cea mai importanta conditie”, explica Turculet.

Acesta subliniaza ca “pentru rasa Turcana care de fapt face obiectul acest text, lucrurile sunt mult mai complicate decat in cazul raselor elaborate de ovine care de la inceputul formarii lor s-au incadrat in anumite rigori tehnice. Adica, daca selectia de rasa se face cu respectarea diverselor preferinte personale fata de aceasta rasa naturala de ovine, NICIODATA NU SE VA PUTEA AJUNGE LA OMOGENITATEA IMPUSA DE NOTIUNEA DE RASA.”

REGISTRU UNIC PE TARA
In acest context ar fi de dorit ca Registrul Genealogic al rasei Turcana sa fie unic pe tara la fel ca la rasele elaborate de ovine, pentru a exista o abordare aproximativ unitara a acestei probleme in intreaga Romanie.
“Am folosit cuvantul „aproximativ” deoarece unicitatea oricum nu este realizata in procent de 100% cata vreme procesul de selectie al rasei in cauza trece si prin „filtrul” controlorilor C.O.P. care au (fiecare in parte) stilul lor de abordare a problemei la care am facut referire, oricum diferit fata de selectia realizata intr-un centru de selectie unde abordarile diferite nu au loc. Dar, daca Registrele Genealogice ale rasei Turcana vor fi in continuare inmultite, va trebui sa le dam dreptate celor care striga in gura mare ca C.O.P.-ul la ovinele din Romania se face doar din pix, in functie de relatiile care exista cu mai marii raselor de animale”, spune Vasile Turculet.

Sursa: Agroinfo

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top