Imprimă această pagină

SEFUL ANCPI ANUNTA CE SE INTAMPLA CU CADASTRAREA GRATUITA a TERENURILOR AGRICOLE!

CADASTRU OBLIGATORIU PENTRU SUBVENTIE! Terenurile agricole sunt cadastratate gratuit cu prioritate! Romania trebuie sa se incadreze in termenul impus de Uniunea Europeana pentru trecerea la un nou sistem de acordare a subventiei. Concret, subventiile agricole vor fi alocate pe exploatatie agricola si nu pe hetar cum se intampla acum. Ileana Spiroiu, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), dezvaluie ce se intampla cu cadastrarea acestor terenuri!

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara are deja un protocol de colaborare cu Agentia de Plati si Intreventii in Agricultura, cu APIA, si incercam ca aceasta problema, care framanta oamenii, sa putem, prin eforturi conjugate, sa o rezolvam pana-n anul 2020 cand Europa ne permite sa trecem pe o alta modalitate de finantare, pe aceea de ferma (nu va mai fi platita subventia pe hectar, va fi platita pe ferma n.r.).

Si atunci, tocmai pentru ca Uniunea Europeana sa fie convinsa ca datele pentru care cerem subventie sunt ferme, am inceput aceasta activitate de cadastru sistematic si am dezvoltat-o, iar de anul trecut acceleram acest proces.

Accelerarea procesului consta in aceea ca fiecare unitate teritoriala administrativa din Romania a primit din partea agentiei, din fondurile pe care noi le avem din veniturii proprii, 130.000 de lei, bani pentru a incepe activitatea de cadastrare la nivel de sector. Am trimis banii catre primarii, anul trecut, la un numar de 900.000 de unitati administrativ-teritoriale. Repetam, noi am dat plafonul acesta oficiilor teritoriale de cadastru care au incheiat contracte cu primariile, iar primariile au incheiat contracte de executie cu prestatorii pe banii nostri, a declarat Ileana Spiroiu, director general ANCPI.

Anul trecut, mai spune sursa citata, au fost inscrise peste 60.000 de imobile (terenuri agricole) din extravilanul localitatilor. Va fi gata cadastrarea terenurilor agricole pana la termenul impus de UE? Mai ales ca de acest lucru atarna subventiile pe care le primesc agricultorii romani.

La momentul acesta suntem optimisti si spunem ca din cele 40 de milioane de imobile pe care Romania le are, este o cifra estimativa, partea care reprezinta extravilanul va fi gata pana-n 2020. Avem aceasta certitudine pentru ca totul tine de modul in care noi si primariile ne vom mobiliza, a mai spus sefa ANCPI.

Bugetul alocat cadastrarii gratuite a tuturor imobilelor, aici ne referim si la terenuri agricole, este, in acest moment, insuficient. Impreuna cu Ministerul Dezvoltarii am hotarat sa depunem documentatie la Comisia Europeana si sa ne inscriem in Programul Operational Regional, sa luam fonduri pentru aproape 740 de primarii din acest program, este convinsa Ileana Spiroiu. 

ATENTIE! CE TREBUIE SA FACETI CA SA CORECTATI GRATUIT ERORILE DIN CARTEA FUNCIARA!

Daca rectificarea se face in procesul de colectare a informatiilor, dupa ce s-a lansat activitatea de cadastru sistematic, acestea se fac gratuit. Deci, daca la inregistrarea sporadica au existat anumite inadvertente intre ceea ce a masurat persoana autorizata sau actul care a fost prezentat registratorului la prima inscriere, daca activitatea de cadastru sistematic are loc in imediata perioada a acestei rectificari, atunci ea se face gratuit deoarece toate imobilele cartografiate initial vor fi corectate sau repozitionate, daca se simte nevoia, de catre prestator, in aceasta campanie de inscriere a tuturor imobilelor in cartea funciara.

Daca nu am avut aceasta oportunitate ca persoana care a observat, proprietarul care a observat ca are o problema vizata de forma sau de geometria imobilului sau chestiuni care tin de partea de drept, acestea pot fi corectate printr-o cerere pe care proprietarul o face biroului de carte funciara pe raza careia se afla imobilul si corectarea se face prin asa numita operatie de rectificare sau de actualizare a acelor limite. Aceasta rectificare este, intr-adevar, tarifata si tariful pe care-l plateste proprietarul este in functie de ceea ce solicita, a explicat Ileana Spiroiu, director general Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Sursa: Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii