Jumatate din produsele importate au alta compozitie decat aceleasi produse vandute pe rafturile tarilor din vestul Europei

Grupul de la Visegrad, care cuprinde Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, a facut recent apel la celelalte state din Europa Centrala si de Est sa se alature initiativei impotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioara in produsele alimentare destinate vanzarii in statele mai sarace din Uniunea Europeana.

Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Fitosanitara au anuntat ca, in urma verificarilor privind eventualele standarde duble aplicate de catre multinationale in calitatea produselor vandute in estul si vestul Europei, din 175 de probe prelevate, au descoperit doar un singur produs neconform – miere importata din Franta, care depasea cu 50% limita normala a unui coeficient enzimatic, fara a fi periculoasa pentru consum. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune ca a trimis scrisori catre omologii sai din Belgia, Germania, Italia, Olanda si Franta, in care ii roaga sa permita expertilor romani sa verifice alimentele pe teritoriul acestor tari, pentru a le compara calitatea cu cea a alimentelor vandute sub aceleasi marci in Romania.

Despre dublul standard la alimente s-a discutat si in cadrul celei de-a 3524-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) – Bruxelles, la care a participat si secretarul de stat Alexandru Potor, care a dezvaluit: „S-a dat exemplul sucului de fructe care pe piata slovaca contine arome, stabilizatori, indulcitori, conservanti si acelasi suc comercializat in alta tara care nu contine conservanti, stabilizatori sau indulcitori. Un punct de vedere a fost ca, desi alimentele sunt etichetate corespunzator si corespund din punct de vedere al sigurantei alimentare, au standarde duble de calitate. Din punct de vedere al statului membru ar putea fi considerata o forma de inducere in eroare a consumatorilor. S-a exprimat un punct de vedere ca nu trebuie sa existe discriminari pe piata interna si nici diferenta de calitate intre statele membre“.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, membru in cadrul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, n-a putut sta nici el indiferent. „Comisia Europeana trebuie sa puna capat practicilor de fragmentare a pietei unice si sa revizuiasca legislatia Uniunii Europene pentru a proteja consumatorii prin eliminarea standardelor duble de calitate a produselor vandute in Europa Centrala si de Est si, respectiv, in vestul Europei! Alaturi de un grup de colegi din Parlamentul European am depus o interpelare majora cu solicitare de raspuns scris si dezbatere, adresata Comisiei Europene, pe tema diferentelor in privinta declaratiilor, a compozitiei si a gustului produselor de pe pietele mentionate. La reuniunea Consiliului de Agricultura si Pescuit, desfasurata la Bruxelles in data de 6 martie 2017, in cadrul careia a fost discutata problema dublei calitati a produselor alimentare, Comisiei i s-a solicitat «sa aiba in vedere actiuni adecvate, inclusiv elaborarea unor acte legislative la nivelul UE». Studiile au confirmat existenta unor diferente in ceea ce priveste compozitia si calitatea produselor de aceeasi marca si cu ambalaj identic care sunt vandute pe pietele din Centrul/Estul UE si pe cele din Vestul UE, precum si faptul ca multe dintre produsele vandute in tarile din Centrul/Estul UE contin adeseori ingrediente de calitate mai scazuta decat produsele de marca vandute pe pietele din Vestul UE. Unele studii indica faptul ca pana la jumatate dintre produse contin diferente care au efecte importante asupra calitatii lor, printre care se numara o proportie mai scazuta de carne, o proportie mai mare de grasimi, mai multi indulcitori si conservanti artificiali si o greutate mai mica. Acest lucru a fost constatat pentru o gama larga de produse (de la produse alimentare si articole de toaleta pana la detergenti si dezinfectanti), care sunt de calitate inferioara si, uneori, mai scumpe decat produsele identice vandute pe segmentul vestic al pietei UE. Este adevarat ca intreprinderile isi diferentiaza produsele in functie de piete. Este insa inacceptabil sa existe diferente la nivelul calitatii ingredientului de baza, iar consumatorii sa fie indusi in eroare. Am solicitat Comisiei Europene sa ne comunice, atat in scris cat si in cadrul unei dezbateri viitoare din Parlamentul European, ce masuri se vor lua pentru a pune capat acestor practici de fragmentare a pietei unice. Am invitat Comisia sa ne comunice daca intentioneaza sa revizuiasca legislatia pentru a proteja consumatorii prin eliminarea standardelor duble de calitate a produselor vandute in Centrul/Estul si, respectiv, in Vestul Europei“.

Sursa: MagnaNews

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top