ALERTA MAXIMA pentru CRESCATORII de BOVINE!

ALERTA DE FEBRA AFTOASA IN UNIUNEA EUROPEANA! Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine (ACEBOP) din Romania anunta fermierii de posibilul risc si recomanda vigilenta maxima. Nici o masina suspecta de a nu fi fost dezinfectata nu trebuie sa intre in ferma, potrivit Agroinfo.

Febra aftoasa este cea mai periculoasa boala pentru septel si se poate transmite la om!

Este cea mai contagioasa boala si produce cele mai mari pagube crescatorilor!

ACEBOP anunţa fermierii romani ca Ministerul Agriculturii din Algeria a notificat OIE confirmarea unui focar de febra aftoasa – serotip A in partea de vest a teritoriului sau, in localitatea Relizane. Alertati de crescatori, inspectorii veterinari au abatorizat 11 vitei si o vaca. Au fost distribuite de urgenta 5.000 de doze de vaccin.

Fermierii ACEBOP sunt alertati pentru ca un numar semnificativ de animale vii din specia bovina sunt exportate din statele membre ale UE in aceasta tara si exista pericolul contaminarii mijloacelor de transport, care la intoarcerea in UE pot difuza boala. Prin urmare, situatia febrei aftoase in Algeria impune adoptarea unor masuri urgente de protectie la intrarea in tara, cunoscut fiind faptul ca virusul febrei aftoase este destul de rezistent in mediu si difuzeaza foarte repede.

Statele membre UE au datoria de a se asigura ca operatorul sau conducatorul auto al unui vehicul de animale sau de nave pentru animale vii, la sosirea din Algeria, fie direct, fie dupa ce tranziteaza Maroc sau Tunisia, furnizeaza autoritatii competente la punctul de intrare in UE dovada dezinfectiei.

Masurile de protectie pot fi gasite in Decizia Comisiei de punere in aplicare (UE) 2017/675, publicat sambata, 08 aprilie 2017.

Ultimul caz de febra aftoasa in Romania a fost in anul 1973, mai precizeaza ACEBOP.

Sursa: Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top