Subventii APIA: crescatorii de animale cer prelungirea termenului de depunere a cererilor

Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania solicita, printr-o scrisoare, Ministerului Agriculturii, sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor APIA, pana la 31 mai, deoarece o buna parte dintre fermieri nu au reusit sa-si procure toate documentele necesare depunerii cererilor, potrivit stiriagricole.ro.

„Noi am solicitat prelungirea pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de SCZ. Dl. Ministru va decide daca prelungeste sau nu. Noi ne facem datoria fata de crescatorii de vaci de carne, fara sa facem presiuni asupra nimanui. Muncim de 2 saptamani si pana la 2 noaptea ca sa facem fata tuturor solicitarilor. Sigur are dreptate si domnia sa, ne-am tot invatat sa lasam totul pentru ultima zi. Noi credem ca sunt suficiente motive pentru prelungire, unele care nu tin neparat de fermieri sau Asociatii”, se arata intr-o postare a Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne.

De curand, Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania a transmis Ministerului Agriculturii o scrisoare prin care solicita prelungirea termenului de depunere a cererilor APIA. Prezentam mai jos continutul scrisorii.

Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania, ca urmare a analizei situatiei depunerii cererilor si a solicitarilor din partea fermierilor, consideram necesara prelungirea termenului limita de depunere a Cererilor unice de plata, in cadrul Campaniei 2017, pana la 31 mai 2017 fara penalizari tinand cont de urmatoarele argumente:

Comisia Europeana permite statelor membre prelungirea acestui termen conform declaratiilor comisarului Phil Hogan,

Fermierii beneficiari ai SCZ carne si SCZ lapte intampina greutati in procurarea documentelor necesare la depunerea cererii (schimbarea pasapoartelor la DSVSA, inregistrare vitei, adeverinte RG).

Modificarile legislative care au permis fermierilor din zona de munte sa beneficieze de SCZ lapte penru un efectiv de 5 vaci au facut ca un numar mare de fermieri sa solicite inscrierea in COP si RG foarte tarziu, acestia fiind in asteptarea documentelor necesare la DSVSA, OJZ si asociatiile acreditate RG, pentru rasele de lapte.

Exista un numar mare de beneficiari ai ajutorului de Minimis pentru achizitionarea de juninci care nu au solicitat inscrierea animalelor in Registrul Genealogic, fiind achizitionate ca juninci gestante care au fatat in ultima perioada si la care este obligatorie inregistrarea produsului pentru ca vaca sa fie eligibila.

Registrele Genealogice la rasele Charolaise si Limousine au fost preluate de care ACBCR de la ANZ la sfarsitul anului 2016, iar in acest moment exista fermieri care nu au depus solicitari pentru eliberarea adeverintei necesare la depunerea cererii APIA.

Chiar daca fermierii ar obtine toate documentele necesare in zilele premergatoare datei de 15 mai ar fi practic imposibil de efectuat depunerea cererilor la APIA pana la aceasta data.

Conform unui comunicat MADR, pe data de 9 mai 2017, la sediile judetene/locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a inregistrat cel mai mare procent de depunere a cererilor de plata pentru Campania 2017, fata de planificarea facuta. Astfel, au fost depuse 21.979 cereri, fata de programarea de 9.412 cereri, ceea ce reprezinta un procent de 233,51%. Suprafata inregistrata in sistem in cursul acestei zile a fost de 488.946 hectare.

Termenul limita de depunere a Cererilor unice de plata in cadrul Campaniei 2017 este data de 15 mai 2017.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top