Fara TAURI, nema RASA. Adunarea AGCTR 2017!

CRESCATORII DE TAURINE AU UN CUVANT DE SPUS! Adunarea Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania (AGCTR) s-a derulat pe 4 aprilie a.c. la sediul INCDBNA Balotesti. Discutiile si intrebarile fermierilor prezenti, membri AGCTR din peste 30 de judete, au fost indreptate cu precadere spre ministrul Agriculturii, Petre Daea, scrie revista Ferma

Una dintre primele afirmatii ale presedintelui celei mai vechi asociatii de fermieri (a fost infiintata in 1991), Toader Imparatu Neata, s-au referit la absenta reprezentantilor ANSVSA de la eveniment, mai ales ca aveau foarte multe chestiuni de lamurit cu acestia. „ANSVSA este stat in stat si ar trebui sa revina la MADR!”, a declarat Neata. (...)

„Noi suntem tacuti si ne facem treaba...”
... spunea presedintele AGCTR! Si in mare parte a trebuit sa fiu de acord cu afirmatia acestuia, deoarece asociatia lor este deocamdata dintre putinele care au livrat tauri testati pe piata. In 2015 au dus trei tauri la Semtest Craiova, iar in 2016 alti cinci. Din pacate, nu au destui bani ca sa sustina „mulgerea” acestora timp de 7-8 ani la o unitate Semtest, asa ca pe primii trei taurasi i-au trimis in teritoriu pentru monta naturala.

S-au ridicat si probleme vizavi de salarizarea monitorilor angajati de asociatie, in conditiile in care din momentul inceperii acestei activitati fondurile nu s-au mai suplimentat, desi salariul minim s-a dublat. Ca si costurile testelor pentru lapte. Mai mult chiar, dupa ce ca acesti bani de la stat, care trebuie sa sustina activitatea de COP si de administrare a Cartii de Rasa, sunt putini, intarzie chiar si patru luni, ceea ce aduce blocaje grave in derularea activitatii asociatiei.
Importam rase, dar nu putem importa si mediul lor prielnic. „De peste 20 de ani nu mai avem tauri si aducem material seminal din toate partile lumii, fara a avea un minim control de securitate. Se plimba tot felul de doctorasi cu masinile pline de paiete si vand materialul seminal ca pe semintele de floarea-soarelui prajite. Adica, la colt de strada!”, a ridicat un pic tonul discutiei seful AGCTR-ului.

Adunarea Generala a AGCTR nu a fost nici furtunoasa si nici contondenta dar a punctat multe probleme ale sectorului.

Sursa: Revista Ferma

 

Ultima modificare Sâmbătă, 13 Mai 2017 17:59

Login pentru a posta comentarii
Go to top