Preturile la grau si carne au determinat in luna iunie o crestere a preturilor alimentelor la nivel mondial

Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare lansat astazi, a inregistrat in medie 175,2 puncte in iunie, in crestere cu 1,4% fata de mai si cu 7,0% fata de anul precedent. Furnizarile globale de cereale raman robuste, iar nivelurile stocurilor au tendinta sa inregistreze noi recorduri.


Indicele FAO pentru preturile la cereale a crescut cu 4,2% in cursul lunii, pe fondul cresterii preturilor la graul cu continut ridicat de proteine si datorita deteriorarii conditiilor de cultivare din Statele Unite ale Americii. Preturile la porumb, in schimb, au scazut pe fondul recoltelor record din America de Sud.

De asemenea, indicele FAO pentru preturile la carne si produse lactate a crescut, in timp ce preturile la uleiurile vegetale si zahar au scazut.

Stocurile de cereale aproape de noi recorduri

In ciuda inaspririi conditiilor de aprovizionare cu grau cu continut inalt de proteine, aprovizionarea cu cereale la nivel global tinde sa ramana abundenta in anul urmator, potrivit Raportului FAO privind oferta si cererea de cereale, lansat de asemenea astazi.

FAO a revizuit in scadere prognoza din iunie pentru productia globala de grau in 2017, si in crestere pentru porumb si orez. Productia globala de cereale in acest an este probabil sa atinga in total 2 593 de milioane de tone, cu aproximativ 0,6 procente mai putin decat cea din 2016.

Se estimeaza ca stocurile de cereale din lume vor continua sa se extinda pana la un nivel record de aproximativ 704 milioane de tone.

SURSA:GAZETA DE AGRICULTURA

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top