LEGEA PIEŢELOR AGRICOLE, din nou ÎN DISCUŢII

Ministerul Agriculturii reia planurile de management ale pieţelor agricole româneşti. În acest sens, pe 13 iulie, secretarul de stat Daniel Botănoiu a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Asociaţiilor de pieţe şi reprezentanţi ai Direcţiilor Agricole Judeţene, potrivit Agroinfo

Întâlnirea a avut ca principal scop discuţiile pe tema Legii 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Legea aflată în discuţie reglementează modul de desfăşurare a activităţilor economice, de valorificare de către producătorii agricoli, persoane fizice, a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse.

De asemenea, Legea 145/2014 reglementează regimul de întocmire, de eliberare şi de utilizare a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol şi a atestatului de producător.

Anunţată ca una dintre măsurile care va scoate intermediarii din pieţe şi va proteja producătorii adevăraţi, Legea pieţelor (Legea 145/2014) este în vigoare de la începutul lunii mai 2015. Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor la acea dată, Nini Săpunaru a explicat, într-un interviu pentru Agerpres, de ce nu este funcţională Legea pieţelor în forma în care este acum.

„Din punctul meu de vedere, Legea pieţelor a ieşit prost. Este o chestie oarecum semănătoristă în România şi văd că funcţionează la Ministerul Agriculturii. Pe ideea că trebuie să stea ţăranul în piaţă să vândă. După mine, cei care spun că trebuie să stea ţăranul în piaţă nu prea ştiu sau nu prea fac piaţa sau nu au o legătură directă cu cine stă în piaţă. Vă dau un exemplu. Ţăranul stă să cultive, nu are timp să vândă în piaţă. Ţăranul adevărat nu are diversificarea pe care o are un precupeţ în piaţă, el are marfă pe timp şi pe zone. El nu îşi permite să ţină o masă tot timpul, să o plătească, şi atunci aş zice că sunt un rău necesar comercianţii.", declara încă din 2015, Nini Săpunaru.

Ce modificare importanta a suferit Legea 145/2014 în iunie 2017, citiţi AICI!

Sursa: Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top