Catii fermieri activi are România? MADR lucreaza la lista neagra a celor exclusi de la plata in 2015

 

Ministerul agriculturii va introduce o definiţie a fermierului activ şi o listă neagră a companiilor şi entităţilor administrative care nu vor mai primi plăţi pe suprafaţă pentru anul 2015, a declarat ministrul de resort, Daniel Constantin.

 

 

„Introducem, pentru a proteja adevăraţii fermieri din România, o definiţie a fermierului activ, o listă neagră a companiilor care nu vor mai primi plăţile pe suprafaţă. Şi aici, cred că cele mai multe discuţii, vă amintiţi foarte bine (...), au fost atunci când s-au încasat plăţi pe pajiştile care aparţineau de consiliile locale, primării iar consiliile respective nu erau stimulate, pentru că încasau fonduri pe care le puteau folosi oriunde, nu erau stimulate să concesioneze către crescătorii de animale. Consiliile locale, odată cu introducerea acestei liste negre, nu vor mai putea primi plată pe suprafaţă”, a precizat ministrul Agriculturii.

 

Chiar şi parohiile sunt pe lista neagră, dar aici se pot încasa în continuare subvenţii
Constantin a adăugat că lista neagră avută în vedere nu se va opri la consiliile locale, aici fiind incluse persoane fizice şi juridice care administrează societăţi inactive în domeniul agricol. „Sigur că nu ne vom opri la consiliile locale. Sunt foarte multe zone în care vom considera că nu sunt fermieri activi. (...) În primul rând avem o listă neagră agreată la nivel european, general valabilă în toate statele membre ale UE, care cuprinde persoane fizice sau juridice care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport, terenuri destinate activităţilor e recreere. Lista neagră a României, din experienţa anilor 2007-2013, este mai mare. Şi noi am introdus persoane fizice sau juridice care gestionează bănci, cooperative de credit, instituţii financiar nebancare, societăţi de asigurare, burse de mărfuri, servicii de transport rutier, firme de construcţii, CNADNR-ul, societăţi de exploatare forestieră. Chiar şi parohiile sunt pe lista neagră, dar aici se pot încasa în continuare subvenţii, plăţile pe suprafaţă, dacă - este o prevedere a Regulamentului european - o treime din veniturile pe care le are parohia respectivă sunt reprezentate de plăţile directe”, a explicat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.
Constantin a precizat că respectiva listă neagră va fi notificată Comisiei Europene cel mai probabil în luna septembrie.

 

Sursa: AgroInfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top