Imprimă această pagină

Ajutor de minimis de 20 de euro/familia de albine! Solicitarea a ajuns la premierul Cîțu!

Ajutor de minimis pentru apicultură care să fie achitat stuparilor în acest an, în 2021. Asociația Crescătorilor de Albine din România a solicitat acest sprijin în contextul în care stuparii au avut de suferit anul trecut din cauza secetei și a pandemiei, iar pentru anul 2021 situația nu se întrevede mai bună din cauza ploilor.

 

Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis o solicitare către prim-ministrul României Florin Cîțu, dar și către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prin care solicită un ajutor de minimis de 20 de euro pentru familia de albine. Anul trecut, apicultorii au încasat 25 de lei pe familia de albine, tot ca ajutor de minimis.

Anul 2021, unul dificil pentru sectorul de creștere a albinelor

 

Solicitarea, remisă pe surse și către Agrointeligența – AGROINTEL.RO este semnată de președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, care prezintă starea apiculturii în momentul de față, după un an 2020 foarte greu și un început de 2021 dificil.

”Anul apicol 2020, prin prisma producțiilor, reprezintă unul dintre cei mai capricioși din ultimele decenii. Prin neasigurarea surselor de nectar și polen, apicultorii au fost obligați să realizeze rezervele de iernare din suplimente alimentare (sirop, zahar) ceea ce a determinat uzura familiilor de albine și o depopulare masivă a acestora în iarna care a urmat. În primăvara anului 2021 familiile de albine au ieșit slabe din iernare, iar condițiile meteorologice nu au permis valorificarea culesurilor timpurii și nici a valorificării culesului de la cultura de rapiță. Ploile frecvente, vântul, frigul, au împiedicat valorificarea acestui cules, acesta realizându-se în proporție de 30-40%, apicultorii fiind obligați ca în aceste perioade să facă hrăniri și cheltuieli suplimentare”, se prezintă în scrisoarea adresată autorităților.

 

Culesul la salcâm, compromis, cel la tei în pericol din cauza ploilor

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea aduce la cunoștință că și culesul la salcâm din acest an a fost compromis, iar culesul la tei ar putea avea aceeași soartă, din cauza ploilor abundente. ”Salcâmul, o specie meliferă sensibilă, a fost calamitat în cea mai mare parte, ca urmare a temperaturilor scăzute (îngheț), într-o proporție de 40-70% în funcție de zona geografică. Din datele primite din județe, au început să se facă demersuri către Direcțiile Agricole și Prefecturi, prin care aceste instituții sunt informate de starea de fapt a apiculturii locale. Ploile frecvente cât și prognoza meteo sunt de asemenea nefavorabile privind valorificarea următorului cules, cel de tei, care deși nu are o pondere ridicată în producția totală de miere, prezintă un interes mare pentru albină și apicultori”, a menționat apicultorul.

Apicultorii cer ajutor de minimis de 20 de euro pe familia de albine

Având în vedere aceste prognoze negative și perioada grea prin care deja au trecut apicultorii, aceștia cer guvernanților un ajutor de minimis pe familie de albine de 20 de euro, adică aproape 100 de lei/familia de albine. Totodată crescătorii de albine au apreciat că cheltuielile din ultimul an au depășit cu mult veniturile din această activitate.

”În acest context, la propunerea unui număr mare de apicultori Asociația Crescătorilor de Albine din România vă solicită acordarea unui ajutor de minimis pentru anul 2021 în valoare de 20 de euro/familia de albine, care să asigure întreținerea familiilor de albine în perioada următoare, pregătirea acestora pentru iernare în condițiile în care previziunile nu sunt optimiste nici pentru cultura de floarea soarelui. Vă informăm că în ultimii trei ani de zile, cheltuielile făcute cu întreținerea și dezvoltarea familiilor de albine au depășit veniturile realizate, apicultura găsindu-se într-o situație deosebit de grea, din cauza schimbărilor majore ale climei, dar și a altor provocări”, a încheiat solicitarea președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

 

Reamintim că ministrul Agriculturii a anunțat că și anul acesta se are în vedere acordarea unui ajutor de minimis în sectorul apicol. Ultimele declarații pe acest subiect au fost făcut în luna martie, când Adrian Oros a promis stuparilor că vor beneficia de sprijin în condiții identice cu cele de anul trecut.


Sursa:

 

https://agrointel.ro/191293/ajutor-de-minimis-de-20-de-euro-familia-de-albine-solicitarea-a-ajuns-la-premierul-citu/

Login pentru a posta comentarii