Vesti de la Ministerul Agriculturii: O vaca in plus l-ar putea lasa pe fermier fara sprijinul voluntar cuplat

Fermierii care au intre 10 și 250 de capete de bovine primesc un sprijin voluntar cuplat de 300 de euro pe vaca de carne și 250 de euro pe vaca de lapte. Cei care au 251 de vaci s-ar putea sa nu primeasca niciun euro, potrivit agroinfo.ro.

 

Daca ai mai mult de 250 de capete și se demonstreaza ca ai suficiente venituri ca sa-ti acoperi toate costurile cu creșterea productiei, inseamna ca nu mai ai nevoie de aceasta subventie. Un ajutor cuplat de productie inseamna ca iti dau bani ca sa crești productia. Cand trimitem aprobarea schemelor la Comisia Europeana trebuie sa demonstram ca acel sector e in regres și trebuie ajutat sa creasca. Nu mentinut,” spune George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Fermele sunt eligibile la plata daca sunt inscrise in Registrul Genealogic, daca vacile produc minim 4.000 de litri de lapte la o lactatie și au maxim 8 ani. La vacile de carne varsta maxima este 10 ani. Fermele declarate de carne nu mai au voie sa vanda lapte. 

Schema de plata nu este inca definitivata. A fost comunicata Comisiei Europene și acum se detaliaza normele interne, explica George Turtoi. Șansele marilor fermieri de a incasa acest sprijin nu sunt, deocamdata, spulberate. Depind de optica Ministerului Agriculturii.

Daca politica Ministerului va fi sa creștem productia și la fermele mari, atunci o sa primeasca subventia pentru primele 250 de vaci și cei care au 500 de capete.”

Sprijinul voluntar cuplat se da și la bivoli, oi, capre și viermi de matase. Comisia Europeana a constatat ca oile nu sunt un sector in regres și a fost de acord sa se plateasca subventia doar pentru 3,5 milioane de oi din cele 10 milioane existente. Pentru vaca de carne este prevazut ca, in 2020, sprijinul sa ajunga la 375 de euro pe cap de animal. 

 Sursa: agroinfo.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top