Vladimir Manastireanu: Vom aduce in discutie vaccinarea impotriva bluetongue in cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene. Vaccinarea nu inseamna ridicarea restrictiilor

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a confirmat vineri pentru Recolta.eu ca institutia pe care o conduce va aduce in discutie in cadrul grupului de lucru din cadrul Comisiei Europene posibilitatea vaccinarii tuturor ovinelor, caprinelor si bovinelor din Romania impotriva virusului care genereaza boala limbii albastre.


Totul depinde de corpul de experti ai Comisiei Europene, acestia fiind in masura sa decida daca vor sustine financiar o astfel de actiune pentru toate statele membre UE afectate de bluetongue.
 
„Vaccinarea este foarte scumpa. Manopera costa. 55 de milioane de euro ar fi suma necesara numai pentru Romania”, a precizat Manastireanu pentru Recolta.eu. „Vaccinarea nu rezolva insa problema ridicarii restrictiilor, ci doar mai diminueaza din pierderile inregistrate inclusiv la productia de lapte. Vom aduce in discutie varianta vaccinarii in grupul de lucru al Comisiei Europene din data de 12 septembrie. Ideea vaccinarii a fost lansata in cadrul Consiliului Stiintific care a avut loc la ANSVSA zilele trecute”.
 
In principiu, tara noastra (dar si Bulgaria si celelalte state afectate) ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploatatiile comerciale impotriva „bolii limbii albastre” (bluetongue), desi boala a aparut doar la animalele din gospodariile populatiei.
 
„(...) Boala a aparut la animalele din gospodariile populatiei, care in perioada verii au fost la pasunat, iar insectele hematofage care transmit boala au fost foarte active. Se pot primi 100% fonduri din partea Comisiei Europene pentru vaccin sau de 50% pentru manopera, insa, restrictiile si supravegherea, indiferent daca se vaccineaza sau nu, trebuie facute pe o perioada de 2-3 ani, ca sa fim declarati de OIE liberi de aceasta boala. Noi trebuie sa facem supraveghere, sa recoltam probe de sange de la animale si sa demonstram ca virusul nu mai circula in Romania”, a explicat Vladimir Manastireanu pentru Agerpres, joi.
 
Seful ANSVSA a mai adaugat ca, pentru animalele moarte din cauza bolii, proprietarii vor primi despagubiri, care insa nu sunt foarte ridicate comparativ cu costurile pentru efectuarea dezinsectiilor, deplasarea specialistilor in teritoriu si masurile de preventie.
 
„Despagubirile pentru animalele moarte nu reprezinta o suma foarte mare. Ele pot ajunge la cel mult la 700-800 de euro pe bovina, in functie de rasa si de valoarea animalului si de circa 700 de lei la ovine. Sume mari de bani se aloca pentru dezinsectie, deplasarea specialistilor in teritoriu si pentru toate masurile de preventie si de combatere a bolii. Toate calculele noastre arata o suma de 3 milioane de lei, inclusiv inspectiile pe care le facem in aceasta perioada in exploatatii ca sa vedem numarul de animale care pot sa fie receptive la boala. Banii vin de la rezerva de stat, asa s-a hotarat in Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta, condus de vicepremierul Oprea (Gabriel Oprea — n.r.) pentru ca Autoritatea nu a prevazut bani in buget anul acesta pentru aceasta situatie. Este pentru prima data cand a aparut aceasta boala in Romania”, a precizat Manastireanu.
 
Conform datelor ANSVSA, numarul animalelor afectate de aceasta boala a ajuns la 347 in cele 12 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,011% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone. De asemenea, au fost inregistrate si 32 de animale moarte, respectiv bovine si ovine.
 
Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 63 de comune din judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacau, Dolj, Botosani si Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boala se ridica la 3.105.756.
 
Boala limbii albastre a debutat initial in tarile din jur, in iunie in Grecia, in iulie in Bulgaria, iar in august a aparut in Turcia si in Romania, in momentul in care s-au schimbat directia vantului si fronturile atmosferice, foarte probabil din Grecia sau din Bulgaria.
 
Pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de „Boala limbii albastre” (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau.
 
Conform specialistilor agentiei, aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
 
La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anuntat ca a interzis importurile de ovine si bovine din Romania, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a raportat ca aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre, potrivit agentiei Petra.
 
Tara noastra este cel de-al II-lea mare exportator de carne catre Iordania, dupa Australia. Regatul importa anual din Romania intre 300.000 si 400.000 de ovine si bovine. Alte importante tari exportatoare catre Iordania sunt Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Sudan.

SURSA: Recolta.eu

http://www.recolta.eu/zootehnie/vladimir-manastireanu-vom-aduce-in-discu-ie-vaccinarea-impotriva-bluetongue-in-cadrul-grupului-de-lucru-al-comisiei-europene-vaccinarea-nu-inseamna-ridicarea-restric-iilor-26142.html

Ultima modificare Luni, 08 Septembrie 2014 13:16

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top