Daniel Constantin: Refacerea infrastructurii secundare de irigatii va fi finalizata in 2016

Procesul de refacere a infrastructurii secundare de irigatii va fi finalizat in 2016, suma alocata in acest scop fiind de 500 de milioane de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la 'Ziua Porumbului', potrivit Agerpres.

 

"S-au semnat deja contracte in valoare de 130 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigatii.

De asemenea, s-a alocat prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) suma de 370 milioane euro pentru refacerea intregului sistem secundar de irigatii. Programul de reabilitare a inceput in 2012 si va fi incheiat in 2016. Pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii cautam resurse", a spus Daniel Constantin. Potrivit acestuia, peste 100 de organizatii de udatori au semnat deja contractele pentru refacerea sistemului secundar de irigatii. Fiecare organizatie de udatori a primit suma de 1 milion de euro, 100% nerambursabila. In ceea ce priveste cazurile de 'boala limbii albastre', ministrul Agriculturii a spus ca la ora actuala se cauta solutii pentru a ajuta fermierii afectati de aceasta problema. "In aceasta perioada, cautam solutii pentru a fi aproape de fermieri. Solutiile se refera atat la identificarea de vaccinuri, cat si la gasirea unor piete de export. De exemplu, crescatorii de ovine si-ar putea vinde animalele pe piata din Egipt.

O alta solutie vizeaza stocarea privata, pana cand exporturile vor putea fi reluate", a mai spus Daniel Constantin. In cadrul vizitei intreprinse in localitatea Orezu, ministrul Agriculturii s-a oprit sa discute cu producatorii de seminte de porumb, dar si cu producatorii sau distribuitorii de utilaje si accesorii pentru agricultura.

Evenimentul "Ziua Porumbului", desfasurat in localitatea Orezu, judetul Ialomita, se afla la cea de-a cincea editie si urmareste promovarea cultivarii porumbului, dar si a unor tehnologii moderne care sa contribuie la cresterea productivitatii in acest sector agricol.

Sursa: Agerpres

Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 16:11

Login pentru a posta comentarii
Go to top