Constantin: Fermierii vor primi avansul pentru platile pe suprafata dupa 16 octombrie

Agricultorii romani vor primi avansul pentru platile pe suprafata incepand din 16 octombrie 2014, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, fermierii vor primi 50% din subventiile acordate pe suprafata pentru anul 2014, sumele totale alocate fiind de peste 600 de milioane de euro. „Pentru acest an, vorbim de 139 de euro pe hectar plata europeana, la care se mai adauga 21 de euro pe hectar de la bugetul de stat, iar avansul de 600 de milioane de euro reprezinta 50% din cei 139 de euro”, a spus Daniel Constantin.

 

Acesta sustine ca introducerea unui sprijin financiar cuplat pentru bovine si ovine va fi „extrem de stimulativ pentru revigorarea zootehniei”. „Pentru bovine introducem un sprijin cuplat, sper ca si Comisia Europeana sa reactioneze pozitiv, pentru ca noi am transmis toate datele pana la 1 august. Daca in anul 2013, ajutorul pe cap de animal la bovine era de 500 de lei, in anul 2014 media este undeva la 700 de lei pe cap de animal, la cei cu vaci de lapte, iar din anul 2015 se va mai adauga pentru cei cu vaci de lapte suma de 250 de euro pe cap de animal, o suma in crestere pana in 2020. Cei care au vita de carne vor primi 300 de euro pe cap de animal. Cred ca este un ajutor extrem de stimulativ ca sa putem vorbi de revigorarea zootehniei. Acelasi lucru se intampla si la ovine pentru ca, pe langa ajutorul care il au astazi, de 38,5 lei/cap, se va introduce inca un sprijin de 7 euro pe cap de animal”, a explicat ministrul, intr-un interviu acordat Agerpres.

Seful MADR a adaugat ca 2014 ar putea fi al doilea an consecutiv in care am inregistra o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare, tinand cont de volumul mare de export care se realizeaza, de regula, in partea a doua a anului.

Sursa: AgroInfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top