MFP: Rata profitabilitatii in domeniul fabricarii painii a devenit pozitiva, prima data dupa anul 2009

Rata profitabilitatii in domeniul fabricarii painii a fost de 0,82% in semestrul doi din 2013, devenind pozitiva pentru prima data din anul 2009, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, intr-o conferinta de presa in care a prezentat evaluarea efectelor masurii de reducere a TVA in industria de morarit si panificatie, potrivit Agerpres

 In primul semestru din 2013, rata profitabilitatii in sector a fost negativa (—3,21%), iar in semestrul doi din 2012 a fost de asemenea negativa (—4,74%), a precizat Petrescu.

Pentru prima data, in semestrul doi din 2013 profitul brut in fabricarea painii si produselor de patiserie a fost mai mare decat pierderea neta in sector, a subliniat seful MFP.

Datele prezentate de ministrul Finantelor arata ca in 2013 profitul brut in industria de morarit si panificatie a fost de aproape 250 milioane lei fata de 169 milioane lei in 2012. In industria de morarit profitul brut a fost de 67,5 milioane lei, iar in sectorul fabricarii painii si produselor de patiserie — 181,8 milioane lei.

Fata de primul semestru din 2013, in semestrul doi din 2013 profitul brut a fost mai mare cu 20 milioane lei in industria de morarit si cu 84 milioane lei mai mare in fabricarea painii si produselor de patiserie.

Ministrul Finantelor a mai aratat ca a fost inregistrata o crestere a productivitatii muncii in sector, o crestere semnificativa a cantitatilor de paine si faina livrate oficial si declarate de agentii economici, in timp ce datele la nivelul lunii mai 2014 arata si o crestere cu 34% a exporturilor de faina si cu 28,5% a produselor de brutarie.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, au prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa, concluziile studiului privind evaluarea ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la faina, paine si specialitati de panificatie.

 Sursa: Agerpres

Ultima modificare Miercuri, 17 Septembrie 2014 13:34

Login pentru a posta comentarii
Go to top