MADR: Distilarea subproduselor, masura inclusa in Programul National in sectorul Vitivinicol 2014-2018

Programul National in sectorul Vitivinicol 2014-2018, adoptat in 18 iulie, a fost completat prin introducerea masurii de distilare a subproduselor, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a sustinut completarea Programul national prin introducerea masurii de distilare a subproduselor,  in urma consultarilor cu producatorii de profil si analizei actualizate privind sectorul vitivinicoldemers concretizat prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei in sedinta din data de 17 septembrie 2014, a Hotararii pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 578/2014.

Accesarea masurii de distilare a subproduselor garanteaza practici corecte de piata privind trasabilitatea produsului pe filiera, prin cresterea controalelor si scaderea activitatilor frauduloase, conducand totodata la cresterea veniturilor producatorilor, prin subventiile oferite in acest scop.

Astfel se asigura premizele ca Romania sa isi consolideze pozitia in randul statelor europene mari producatoare de vinuri, iar viticultura, o activitatea cu traditie milenara, sa atraga investitii semnificative, care conduc la cresterea calitativa a productiei, dezvoltarea sectorului vitivinicol prin respectarea masurilor de biosecuritate si a cerintelor de agromediu, si, implicit, la crearea de noi locuri de munca.

Programul dispune de o finantare totala de 238,5 milioane euro pentru Programul National vitivinicolcol 2014-2018, reprezentand o suplimentare cu 5,6 milioane euro/an fata de alocarea din programul precedent.

In prezent, la nivelul Uniunii Europene, tara noastra ocupa locul 6 la suprafata viticola, locul 7 la productia de struguri si locul 6 la productia de vin. Patrimoniul viticol reprezinta 1,6% din patrimoniul agricol si 2,4% din suprafata arabila a Romaniei.

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top