Avans din 77,42 euro/ha! Plata unica pe suprafata este precizata de Guvern intr-o hotarare din 3 noiembrie!

Avansul privind plata unica pe suprafata aferenta anului 2015 corespunde unui cuantum al platii unice pe suprafata de minimum 77,42 euro/ha, scrie negru pe alb intr-o hotarare de Guvern. Actul normativ este in vigoare din 3 noiembrie 2015, cand a fost publicat in Monitorul Oficial. Orice alte speculatii sau estimari legate de SAPS sunt inutile! Acelasi act mentioneaza si suma pregatita pentru plata avansului din subventii, scrie Agroinfo.

 

Acest act normativ raspunde la multe dintre intrebarile fermierilor. Iata ce-i intereseaza exact pe agricultorii romani din continutul Hotararii de Guvern 900/2015 privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe şi pentru masuri de piata in agricultura.

1,6 milioane de lei pentru avans si pentru platile directe!

Art. 2 (1) In vederea stimularii gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura in cadrul schemelor de plati directe pentru agricultura, a masurilor de piata şi interventie in agricultura, precum şi a ajutoarelor specifice care se finanteaza din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), se aproba, pana la finele anului 2015, alocarea temporara din venituri din privatizare de catre Ministerul Finantelor Publice a sumei de 1.616.000.000 lei, in echivalent euro, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.

(2) Sumele alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale din veniturile din privatizare şi utilizate vor fi rambursate Ministerului Finantelor Publice, in euro, din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Uniunea Europeana, pana la data de 30 decembrie 2015.

(3) Din suma  de 1.616.000.000 lei se deconteaza doar cheltuielile eligibile aferente masurilor de piata şi interventie in agricultura, a ajutoarelor specifice, precum şi cele aferente schemelor de plata directe pe suprafata, inclusiv avansul aferent anului 2015, implicate in derularea FEGA.

Ministerul Finantelor publice va transfera cei 1,6 milioane de lei in euro catre Ministerul Agriculturii in maxim doua zile de la solicitare.

APIA plateste in contul fermierilor pana la 30 noiembrie!

Art. 3 (2) Decontarea platilor reprezentand cheltuieli aferente schemelor de plati directe, a ajutoarelor specifice şi masurilor de piata şi interventie se efectueaza de catre APIA prin virament in contul beneficiarului pana la data de 30 noiembrie 2015.

(3) APIA va restitui Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale sumele neutilizate pana la data de 2 decembrie 2015, urmand ca acesta sa restituie la randul sau Ministerului Finantelor Publice contravaloarea in euro a sumelor neutilizate din veniturile din privatizare, pana la data de 30 decembrie 2015.

Sursa: Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top