12 noiembrie, ziua din care APIA ar incepe sa le plateasca fermierilor avansul pe suprafata!

12 noiembrie - 16 noiembrie sunt ultimele date vehiculate pentru plata avansului din plata unica pe suprafata, sustin surse din Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), potrivit Agroinfo.

 

Daca APIA nu va demara plata avansului pe suprafata la mijlocul lunii noiembrie, e putin probabil ca fermierii romani sa mai primeasca un avans din subventii anul acesta. 30 noiembrie este ultima zi cand li se poate acorda un avans agricultorilor. Plata avansului din platile directe se face in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie (Regulamentul UE 1306/2013).

Din 1 decembrie se intra in perioada de plati regulare si nu se mai poate plati niciun avans. Pentru ca multi dintre fermierii nostri cred ca data de 31 decembrie este termenul limita pentru plata subventiilor subliniem ca platile directe se efectueaza in perioada 1 decembrie 2015-30 iunie 2016 (Regulamentul UE 1306/2013). Asadar, in acest interval APIA are tot timpul sa le achite fermierilor subventiile pe suprafata, schemele de sprijin cuplat sau ajutoarele pe cap de animal.

Avansul se va plati daca APIA va finaliza controlul administrativ. Nu este nevoie si de terminarea verificarilor pe teren sau a celor prin teledetectie, etc. Pentru anul 2015, statele membre UE pot sa le achite agricultorilor un avans din platile drecte doar cu finalizarea controlului administrativ. Derogarea este stabilita de Regulamentul UE 1748 din 30 septembrie 2015

APIA se straduieste sa puna punct controlului administrativ. Intarzierea ar fi pricinuita de modulul de zootehnie din Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS). Pentru fiecare schema de plata exista un modul in sistemul informatic. Modulele sunt legate intre ele, asa ca trebuie sa fie functionale toate pentru finalizarea controlului administrativ.

Saptamana trecuta, procentul de verificari la care s-ar fi ajuns in toate judetele din Romania era undeva aproape de 80%. Practic, la inceputul acestei saptamani, APIA ar trebui sa demareze controlul de tip batch. Concret si pe intelesul tuturor, acest control facut de APIA centrala este o supervizare a tuturor informatiilor introduse in sistem, cu scopul de a descoperi erorile strecurate: suprapuneri de parcele, rubrici gresit completate de fermieri in cererile unice, etc

1,6 miliarde de lei stau la dispozitia Ministerului Agriculturii pentru plata avansului din platile directe. 77,42 de euro/ha este cuantumul platii unice pe suprafata stabilita pentru 2015 (HG 900/3 noiembrie 2015). Fermierii romani nu trebuie sa confunde schema de plata unica pe suprafata (SAPS) cu subventia pe suprafata. La plata unica pe suprafata, SAPS, se adauga si alte plati: plata redistributiva, plata pe inverzire, plata pentru tineri fermieri, sprijin cuplat, etc. Toate insumate compun subventia pe suprafata.

Avansul ar fi acordat de APIA din plata unica pe suprafata. Comisia Europeana da posibilitatea statelor membre UE sa acorde un procent de 70% din SAPS. Fermierii romani ar trebuie sa primeasca un avans de aproximativ 53,41 euro/ha. George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ca procentul este de 69% din SAPS.

Crescatorii de animale au si ei sanse sa primeasca un avans de 85% din platile pe agromediu, zona de pajisti. Vom incerca sa dam 69% din SAPS si 85% din agromediu la cei care au animale, pe zona de pasuni, a declarat George Turtoi pentru Agroinfo.  In acest moment, nu este suficient de clar care este suma de care ar putea sa beneficieze crescatorii de animale.

Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, spune ca fermierii isi pun nadejdea intr-un avans de 300 de lei/cap de animal.  Speram ca vom putea obtine un avans la fel de mare ca anul trecut. Adica, 300 de lei/cap de bovina, a declarat  Franc pentru Agroinfo. 

 Sursa: Agroinfo

Login pentru a posta comentarii
Go to top