Teodorovici: Romania Start-Up, schema destinata tinerilor, lansata in octombrie

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca in cursul acestei luni va fi lansata o schema pentru zona privata - start up-uri, destinata tinerilor intre 16 si 25 de ani, potrivit Agerpres.

"Avem un slogan nou, un brand nou, un concept nou: Romania Start-Up. Poate va ganditi la start-up ca o idee mica de afacere. Nu. Romania Start-Up in  sensul de Romania porneste, Romania demareaza lucrurile pe aceasta zona. Sub acest brand, Romania Start-Up, vom finanta, impreuna cu domnul ministru Jianu si cu ceilalti colegi din Guvern care au finantari pe aceasta zona, tot ce este legat de zona privata", a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul Eugen Teodorovici a explicat ca vor fi trei etape.

"In prima etapa, alocarea financiara va fi in jur de 150 de milioane de euro pe aceasta idee de start-up. Aceasta prima etapa se refera la primul contact cu tinerii, selectarea lor, o luna, o luna si ceva de antreprenoriat, deci, clar, ii pregatim pe aceasta zona de antreprenoriat, dupa care ei vor propune un plan de afaceri. Aceste idei de afaceri vor fi selectate de catre piata, va fi o comisie creata din oameni din piata, deci nu oameni din administratie. Cele mai bune idei vor fi finantate cu 25.000 de euro, grant, o prima idee de start-up", a declarat ministrul.

El a adaugat ca, dupa un ciclu de sase — opt luni, cele mai bune idei intra la a doua etapa de finantare, unde vor fi dati de la 50.000 pana 200.000 de euro.

"Dupa care, a treia etapa este etapa care se refera, la fel, selectia celor mai bune idei care pot aduce in economie valoare adaugata importanta pentru care statul va subventiona partea de cost al finantarii, adica un imprumut de la o banca. Am vorbit deja si cu partea de Eximbank, pentru a vedea exact care va fi montajul pentru a putea asigura aceasta finantare, deci, practic, costul finantarii pentru acea idee va fi suportat de stat. Asta inseamna ca dobanda respectiva sa nu depaseasca 200.000 de euro. Deci, putem face un calcul care inseamna ca finantarea va fi de un milion si ceva de euro. Deci, la un milion de euro imprumut, noi, statul, platim maximum 200.000 de euro, ca sa nu intram dupa aceea in regulile de ajutor de stat", a explicat ministrul.

Teodorovici a spus ca-si doreste ca, la ideile alese, statul sa devina actionar, undeva la 10 — 15%. "Vreau sa cream un vehicul care sa fie al statului, dar in mana privatului, un vehicul care sa intoarca si sa ruleze aceste fonduri mai departe pentru mediul privat. Va fi o zona, un fel de revolving fund, care va crea cadrul necesar pentru alte si alte idei de afaceri", a conchis ministrul Fondurilor Europene.

 Sursa: Agerpres

Ultima modificare Luni, 06 Octombrie 2014 00:24

Login pentru a posta comentarii
Go to top