Cum se mai pășunează la sat. Salariul ciurdarului, minim 3.000 de lei/lună

Pășunatul a suferit mari transformări în ultimii ani. După ce efectivele de vaci au scăzut drastic, primarii subliniază că fermierii s-au reorganizat. O parte și-au cumpărat propriile suprafețe de pășuni, alții au concensionat, iar tradiția cirezii din sat s-a cam pierdut. Acolo unde, totuși, crescătorii își mai trimit animalele în cireadă, salariul ciurdarului este plătit ”la comun” și ajunge la peste 3.000 de lei pe lună.

În județul Satu Mare, în ultimii 15 ani, efectivele de bovine din judeţ au scăzut cu aproape 40%. De la peste 60.000 de capete anterior, acum se vorbeşte despre existenţa a puţin peste 40.000 de capete. La nivel de judeţ se menţin efectivele matcă, fiind de remarcat o orientare spre rasele de carne, în condiţiile în care laptele nu este plătit aşa cum fermierii şi-ar dori.

Data de 1 mai reprezenta odinioară momentul scoaterii bovinelor la păşunat după îndelungata perioadă de stabulaţie. După ce anterior se tocmea ciurdarul sau păstorul, pe 1 mai proprietarii de vaci le scoteau la drum cu lanţ în gât şi apoi le dădeau în grija păstorului. Iată că în ultimii ani acest obicei este pe cale să dispară. Asta nu neapărat din lipsa animalelor, ci din imposibilitatea de a găsi un îngrijitor care să îndeplinească măcar condiţiile minime şi să nu aibă pretenţii exagerate în ceea ce priveşte salariul.

Potrivit informaţiilor culese de jurnaliștii de la Informația Zilei, din mai multe comune ale judeţului, ciurdarul cere să primească salariu de 3.000-4.000 de lei net lunar, în funcţie de numărul animalelor pe care le are de păstorit. Nici la asemenea plată nu se găsesc persoane dispuse a îngriji vreme de 6 luni de zile dobitoacele din gospodăriile populaţiei. Fermierii mai mari care deţin păşuni în proprietate şi/sau în folosinţă apelează la serviciile păstorului electric.

Comuna sătmăreană Doha este printre puținele localități unde se mai păstrează tradiția cirezii satului. Ootrivit primarului Mihai Ghetina, în comună s-a constituit o cireadă de bovine în fiecare sat, cu excepţia satului Boghiş, acolo unde sunt două ciurde ale sătenilor şi una a unei exploataţii. Pe raza comunei, în gospodăriile populaţiei şi în exploataţiile constituite sunt aproximativ 800 de bovine. Referitor la plata ciurdarului din Doba, primarul Ghetina ne-a spus că pentru fiecare vacă se plătesc 40 de lei lunar, plus câte 10 kilograme de porumb şi de grâu pe sezon. Socotelile arată că suma pe care o pretinde lunar un ciurdar este de minimum 3.000 de lei net. Ciurda din Doba numără 80 de vaci.

Sursa https://agrointel.ro/114079/cum-se-mai-pasuneaza-la-sat-salariul-ciurdarului-minim-3-000-de-lei-luna/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top