Comunicat de presa - Blocul Național Sindical împreună cu celelalte confederații sindicale reprezentative, a participat astăzi, 2 octombrie 2019, la o întâlnire cu conducerea Partidului Social Democrat

Această întâlnire survine ca urmare a solicitării scrise a mișcării sindicale din România de a se întâlni cu candidații la președinție și cu partidele politice parlamentare care-i susțin. În cadrul întâlnirii de astăzi, Președintele PSD, doamna Viorica Dăncilă împreună cu Presedintele Executiv, domnul Orlando Teodorovici, Secretarul General, domnul Mihai Fifor și domnul deputat Cătălin Rădulescu, coordonatorul PSD pentru relația cu partenerii sociali, au subliniat disponibilitatea PSD de a relansa relația dintre partid și mișcarea sindicală din România. Din partea BNS la dezbatere a participat dl. Dumitru Costin, Președinte BNS, dl. Horațiu Raicu, Secretar General și dl. Grigore Mare, vicepreședinte.

 

Sursa: Departamentul de Presa BNS

 

Doamna președinte Viorica Dăncilă a recunoscut faptul că de o lungă bucată de vreme PSD s-a îndepărtat de partenerii tradiționali ai social democraților și anume, mișcarea sindicală.

Chiar dacă PSD prin deciziile pe care le-a luat (creșterea salariului minim pe economie, o nouă lege a salariilor în sectorul bugetar, creșterea pensiilor, o nouă lege a pensiilor etc), a demonstrat o apropiere față de valorile stângii, recunoaște că în anii trecuți a abandonat ideea unei relații instituționale corecte și principiale care să facă din mișcarea sindicală din România un partener activ în identificarea și asumarea unor măsuri economice și sociale care să fie incluse în programul partidului și asumate prin programul de guvernare.

În acest sens, doamna președinte Dăncilă împreună cu ceilalți reprezentanți din conducerea PSD au propus confederațiilor sindicale crearea unui parteneriat solid care să vizeze demersuri permanente comune, care să genereze soluții la provocările economice și sociale ale cetățenilor români și care să fie asumate în cadrul programul politic pe care partidul și-l asumă în campania electorală ce vizează alegerile generale din 2020.

Doamna președinte Dăncilă a cerut de asemenea liderilor confederațiilor sindicale să se pronunțe asupra ”Pactului pentru bunăstare” lansat în dezbatere publică de către PSD și adresat întregii clase politice din România, partenerilor sociali și societății civile.

Reprezentanții confederațiilor sindicale la rândul lor, au insistat asupra a trei subiecte care ar trebui să intre pe agenda cu caracter de urgență a relansării parteneriale propuse și anume:

  • Adoptarea modificărilor la Legea 62, în această sesiune parlamentară;
  • Clarificarea Ordonanței 79/2017, Titlul 5, care introduce așa-zisul transfer de contribuții de la angajator la angajat;
  • Un calendar pe termen mediu cu privire la creșterea salariului minim printr-un proces negociat tripartit Guvern- Patronate-Sindicate și asumat de partenerii sociali care să aducă stabilitate și predictibilitate în piața muncii.

Pe parcursul dezbaterilor, reprezentantul BNS, domnul Dumitru Costin și-a comunicat disponibilitatea de a participa la discuții atât cu PSD, cât și cu celelalte partide politice parlamentare în vederea ameliorării ”Pactului pentru bunăstare” propus de PSD.  În acest sens, domnul Dumitru Costin a anunțat că BNS a elaborat deja un document în zece puncte pe care-l  va propune în cadrul discuțiilor viitoare pe marginea acestui pact.

În ceea ce privește o posibilă relație partenerială între PSD și BNS care să ducă la identificarea unor soluții moderne și corecte de reforme în plan economic și social pe care PSD să și le asume în programul său politic, Biroul Executiv BNS va fi forul care va decide săptămâna viitoare o poziție clară și fermă ce va fi comunicată PSD.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top