SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

PUNCT DE VEDERE. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" Bistrița-Năsăud, reprezentată de Vasile Turculeț, a transmis la redacția AGROINFO un punct de vedere legat de Ordinul nr.180 al Agenției Naționale pentru Zootehnie și Ministerul Agriculturii, un ordin care a scindat, se pare, oieritul din România în două tabere. Sunt asociații ale crescătorilor de ovine care contestă acest Ordin referitor la genotiparea ovinelor, monta la animalele de fermă, etc. și asociații ale oierilor care-l susțin.

AGROINFO inserează punctul de vedere al asociației de la Bistrița-Năsăud în forma în care ne-a fost transmis.

Prin diferite căi Asociatia Profesionala a Ciobanilor răspândește neadevăruri grosolane menite sa jigneasca oieri și asociatii ale crescătorilor de ovine despre care nu are nici un fel de informații.

Printre acestea se numără și Asociatia Judeteana a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" Bistrița-Năsăud , care nu poate fi acuzată sub nici o formă de fraude sau superficialitate în ceea ce face și care promovează profesionalismul în domeniul oieritului românesc cel puțin la fel de mult ca Asociația Profesională a Ciobanilor la care facem referire .

Există însă și creduli ai afirmațiilor aberante făcute de reprezentanții A.P.C. punînd la îndoială adevăruri zdrobitoare. Ar fi însă de prisos să enumerăm o suită de inepții promovate de susnumita asociație, dar ne întrebăm cum poate cineva crede că cele 11 asociații coordonatoare ale Registrelor Genealogice ale raselor de ovine reprezinta doar 10% din oieritul românesc când fiecare Registru Genealogic are afiliate mai multe asociatii care realizează selecția și ameliorarea raselor care fac obiectul de activitate a fiecărui program de ameliorare?

Altfel spus, este vorba despre sute de asociații afiliate celor 11 Registre Genealogice, cumulînd efectivele de ovine care sunt deja înregistrate în acele Registre Genealogice.

Deci, nici sub aspectul numărului de crescători și nici sub aspectul efectivelor de ovine afirmația în cauză nu se apropie de realitate.

Dar mai mult ca orice, dacă cele 11 asociații sunt considerate deficitare după nu mai știu ce criterii, dorim să facem cunoscut că și noi - cea de-a 12-a asociație - CONTESTĂM ORDINUL MADR NR. 180/2020, fapt care de altfel l-am mai spus și cu alte ocazii.

Dar, nici noi și nici celelalte 11 asociatii ale crescătorilor de ovine și caprine nu-l contestă datorită genotipării berbecilor pentru care se emit Certificate Zootehnice și nici pentm testul de filiație, ba chiar dimpotrivă.

Ordinul MADR nr. 180 / 2020 este contestat de 100% dintre profesioniștii în oierit care într-adevăr se pot numi oieri, știindu-se că atributul de oier nu este influențat de numărul de oi deținute pe considerente de „vânător de subvenții" și nici pe baza de moștenire profesională realizată adeseori la modul foarte superficial.

În fine, conducerea A.J.C.M.O.„Dealu Negru" BN roagă respectuos să nu mai fie minimalizați oierii din această asociație și nici din multe altele, pentru simplul fapt că cineva dorește să-și impună un anumit punct de vedere.
Vă mulțumim,
Consiliul Director al
A.J.C.M.O Dealu Negru" BN

Login pentru a posta comentarii
Go to top