FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista.

În judeţul Constanța, din cele aproximativ 530.000 de hectare de teren agricol şi păşune, mai bine de 75% au fost distruse de secetă. Fermierii susţin că producţiile foarte mici, ratele la bănci şi costurile de salarii i-au îngenuncheat.

Mircea Chipăilă administrează 500 de hectare în zona localităţii Poarta Albă şi a fost nevoit să vândă deja 10 hectare pentru a obţine bani de salarii.

Trebuie să găsim pârghii, soluţii, să menţinem angajaţii vechi, specializaţi, spune Mircea Chipăilă - membru Asociaţia agricultorilor Constanța.

Fermierul mai spune că a ajuns, din păcate, în situația de a vinde din terenul agricol. Da, din păcate, în economia de piaţă aşa stau lucrurile. Noi trebuie să găsim, cu spatele la zid, soluţii. Da, aşa stau lucrurile din păcate, a adăugat Mircea Chipăilă.

Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salarii.

V-am spus că frica noastră asta e să nu ne plece oamenii. pe un astfel de utilaj dăm sute de mii de euro” spune agricultorul.

Dacă nu va reuşi să vândă utilajele, va recurge la soluţia extremă, deşi nedorită: să vândă o bucată de pământ.

Deja am colegi, care deja au început să îşi vândă din pământ, mă gândesc şi eu la situaţia asta, mai spune Zamfir.

Estimările de anul acesta pentru agricultura românească sunt sumbre, spun specialiştii. Cifra de afaceri a companiilor din agricultură ar putea avea o scădere de 15%. Şi Comisia Europeană trage un semnal de alarmă.

Roxana Popescu - Managing Director KeysFin: „În 2020 vom avea din păcate, în România, o scădere de 40 % a producţiei de vegetale, cea mai mare din UE, iar acest lucru se întâmplă, din păcate, din lipsa infrastructurii şi a lipsei sistemelor de irigare. Cele mai calamitate zone ar fi Constanta, Tulcea, Botoşani, Ialomiţa, Timiş şi Buzău. Cam acestea ar fi zonele cele mai grav afectate.”

Rusu Teodor – director Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Cluj: „Fermierii mici nu rezistă în această situaţie, astfel se înregistrează chiar o tendinţă de comasare, fermele mari care preiau fermele mici.”

Comisia Europeană a avertizat că în 2020 România va înregistra o scădere de 40% a producției de vegetale, cea mai mare din toată Europa.

Login pentru a posta comentarii
Go to top