UMILITOR PREȚUL PLĂTIT CRESCĂTORILOR ROMÂNI DE VACI PENTRU UN LITRU DE LAPTE ECOLOGIC!

CRESCĂTORII, STRIVIȚI ÎNTRE PREȚUL UMILITOR ȘI LIPSA AJUTOARELOR. Eticheta de produs ecologic saltă prețurile pe rafturile magazinelor. În timp ce consumatorii plătesc mai mult pentru un produs alimentar ecologic, crescătorii români de animale sunt nevoiți să accepte un preț de nimic pentru laptele de vacă atestat ecologic, 90 de bani/litru. Umilitor și ridicol preț! Ce le-a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, crescătorilor de vaci necăjiți că truda lor nu e prețuită.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a relatat astăzi, 9 decembrie 2020, discuția pe care a avut-o cu crescătorii români de vaci din zona Dornelor, care au făcut eforturi mari pentru ca producția de lapte obținută în fermele lor să fie atestată ecologic.

Am fost în foarte multe locuri și la crescătorii de animale, de vacă de lapte, de exemplu, în zona Dornelor, unde primeau un preț ridicol, umilitor, 90 de bani pe litrul de lapte ecologic, ei având deja producție ecologică autorizată și înregistrată.

Primeau 90 de bani și-mi spuneau: domnule ministru, scoateți niște măsuri să vină unii să-și facă niște făbricuțe de lapte că noi avem nevoie aici de niște făbricuțe de lapte mici, nu de din alea mari. Și le spuneam: măi, fraților, dacă o să facem iarăși făbricuțe de lapte și o să dăm banii altora, nu vouă, o să se întâmple două lucruri. În primul rând, cei care vor avea făbricuțele de lapte o să vă dicteze în continuare prețul și tot 90 de bani o să vă dea, dar, mai grav, o să fie tentați, la un moment dat, să vândă, cum au făcut și acum, să vândă unuia mai mare care, în câțiva ani, va avea iarăși monopolul și iarăși o să vă strivească cu prețurile. Deci, neapărat, toate facilitățile astea, de depozitare și procesare, trebuie să fie neapărat ale producătorilor.

Altfel, totdeauna producătorul care este veriga cea mai slabă în acest lanț valoric, totdeauna producătorul va fi cel care va suferi, pentru că procesatorul și comerciantul se descurcă, el își rezolvă problema punînd presiune la prețul pe care-l oferă la producător. Deci, cel puțin partea de depozitare și procesare trebuie să fie neapărat, mai ales în zona aceasta a fermelor mici, neapărat trebuie să fie ale producătorilor primari, a povestit ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul webinarului Asocierea Fermierilor: Soluția pentru Agricultura Verde și Modernă.

Login pentru a posta comentarii
Go to top