Ministerul Agriculturii a lăsat fermierii fără banii de subvenții înainte de Sărbători!

Scandalos, dar adevărat! Actuala conducere a Ministerului Agriculturii a lăsat fermierii fără bani de subvenții înainte de Sărbători. În ultima ședința de Guvern, cea de vineri, 11 decembrie, instituția condusă de ministrul Adrian Oros nu a introdus pe ordinea de zi proiectul de Hotărâre de Guvern cu plafoanele pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. Mai mult, nu a fost susținut în Executiv niciun nou act normativ pentru plata urgentă a fermierilor.

Sursele Agrointeligența – AGROINTEL.RO spun că MADR a fost singurul minister care nu a cerut niciun ban la final de an. Toți ceilalți miniștri și secretari de stat prezenți la discuții s-au luptat să obțină sumele necesare în cadrul ședinței despre care s-a anunțat că ar putea fi ultima ”normală” din acest an, având în vedere contextul guvernamental și apropierea mini-vacanței de Sărbători, când și plățile prin Trezorerie se fac mai greu.

MADR nu a propus aprobarea în ședința de Guvern pentru a plafoanelor pentru SCZ

În ciuda faptului că era cunoscut faptul că la data de 15 decembrie expiră perioada de retenție a taurinelor în ferme, iar APIA poate demara plata sprijinului cuplat la bovine de lapte, de carne și la bivolițe, actuala conducere a MADR, aflată în interimat, nu a propus în Guvern aprobarea plafoanelor. Fără Hotărâre de Guvern aprobată de Executiv – chiar și unul interimar, și publicată în Monitorul Oficial, practic sumele nu există pentru a fi transferate, prin APIA, către fermieri.

La motorină, HG aprobată a doua oară, dar tot nepublicată

Culmea face că în cazul subvenției APIA pentru motorină, MADR a anunțat imediat după ședința de Guvern că actul normativ a fost aprobat. Este a doua oară când pe căi oficiale este făcut acest anunț, fără ca mai apoi documentul să fie publicat în Monitorul Oficial, adică fără a fi pus în vigoare. În aceste condiții, și plata pentru motorină este la acest moment blocată și APIA nu poate face autorizări.

Sabotaj, nepăsare sau incompetență?

Fără acte normative care să facă transferul sumelor de bani către APIA, care să facă viramentul către fermieri, plățile către beneficiarii de subvenții sunt blocate. Nu există explicații oficiale de ce, cu două săptămâni înainte de finalul anului, fermierii nu știu dacă și ce sume vor încasa.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top