Strategia UE pentru produse chimice: un pas în direcția corectă, dar mai necesară pentru lucrătorii agricoli

Miercuri, 14 octombrie, Comisia Europeană a adoptat și publicat mult așteptata strategie a UE privind produsele chimice pentru sustenabilitate către un mediu fără toxici.

Această acțiune a UE oferă un set de puncte de acțiune pentru a asigura „produse chimice sigure și durabile, pentru sănătatea umană și mediu”.

Federația Europeana a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT) îmbrăţişează ambiția și angajamentele, solicitând totuși o atenție sporită celor care se află în prima linie a expunerii chimice profesionale, și anume lucrătorilor.

Strategia se străduiește să abordeze atât dimensiunile de mediu, cât și cele sociale ale durabilității. Se pune totuși un accent mai mare pe mediu și, atunci când este menționat, dimensiunea socială cuprinde în principal consumatorii.

În timp ce Strategia UE pentru produse chimice vizează o mai bună protecție a cetățenilor și a mediului, EFFAT reamintește că utilizarea acestor produse nu este doar periculoasă pentru mediu și consumatori, ci și pentru lucrători.

Muncitorii agricoli au nevoie de o protecție mai bună împotriva utilizării substanțelor chimice periculoase.

EFFAT își reiterează în continuare cerințele:

  • Lucrătorii trebuie să primească informații cuprinzătoare despre utilizarea și pericolele asociate legate de utilizarea pesticidelor.
  • Echipamentul de protecție și instruirea trebuie să fie întotdeauna oferite lucrătorilor gratuit.
  • Fiecare lucrător agricol trebuie să poată obține documentația oficială care să raporteze tipul de pesticid utilizat în timpul activității sale de muncă.
  • Utilizarea pesticidelor periculoase (pe baza listelor OMS și PAN Europe) ar trebui interzisă deoarece acestea continuă să prezinte un risc major pentru lucrători, consumatori și mediu. Produsele alimentare tratate cu astfel de pesticide nu trebuie importate.
  • Utilizarea glifosatului este în prezent aprobată în UE - licența sa a fost prelungită până la 15 decembrie 2022 - în ciuda dovezilor de pericol. EFFAT continuă să solicite interzicerea sa imediată.
  • Alternativele fără pesticide rămân cea mai bună soluție pentru protejarea lucrătorilor, a consumatorilor și a mediului.

 

Sursa

https://effat.org/in-the-spotlight/the-eu-chemicals-strategy-a-step-in-the-right-direction-but-more-needed-for-agricultural-workers/

 

Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2021 08:28

Login pentru a posta comentarii
Go to top