Ziua internațională a migranților - Lăudând contribuția tuturor lucrătorilor migranți la sectoarele Federației Europene a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT)

De Ziua Internațională a Migranților, EFFAT sărbătorește toți lucrătorii migranți care permit ca unele dintre sectoarele sale să prospere. În ultimul an, ei și-au expus viața unor riscuri pentru a oferi servicii esențiale și au menținut secțiuni vitale ale economiei care trec prin pandemia COVID-19.

Migranții la „rădăcinile” aprovizionării cu alimente din Europa

Muncitorii migranți reprezintă o proporție semnificativă dintre cei care ne culeg fructele și legumele, precum și ambalează și procesează mâncarea. Anul acesta, lucrătorii sezonieri din agricultură au fost supuși unei mari tensiuni. Adesea, cu informații slabe despre riscurile asociate cu COVID-19 și lipsa echipamentului de protecție, au lucrat într-un întreg sezon de recoltare, incapabili să respecte distanța socială și trăind segregați în locuințe deplorabile și mahalale supraaglomerate.

Muncitorii migranți care au grijă de gospodăriile europene

De la izbucnirea pandemiei, milioane de lucrători casnici, dintre care o mare parte dintre aceștia sunt migranți, și-au demonstrat angajamentul în sprijinul gospodăriilor, în ciuda faptului că lucrează adesea fără echipamente de protecție personală adecvate. Ei s-au confruntat cu o alegere zilnică nedreaptă: venitul lor contra sănătății.

Lucrătorii migranți au fost deosebit de vulnerabili în timpul crizei COVID-19, deoarece permisele de ședere sunt adesea legate de statutul de angajare. Angajatorii profită de acest lucru și forțează lucrătorii fără acte să accepte condiții de exploatare, deoarece nu sunt capabili să raporteze abuzul autorităților fără riscul de detenție sau deportare.

Întrebările noastre

Contribuția enormă a lucrătorilor migranți la societatea și economia UE este prea des trecută cu vederea. Cu ocazia acestei zile internaționale a migranților, EFFAT îndeamnă statele membre ale UE și instituțiile europene să:

  • Se reformuleze Regulamentul de la Dublin, făcând politica UE în materie de azil eficientă și durabilă, stabilind mecanisme clare și obligatorii pentru relocarea solicitanților de azil și a refugiaților, asigurând niveluri ridicate de protecție. În același timp, salvarea pe mare ar trebui consolidată, deoarece este o obligație morală și legală.
  • Se îmbunătățeasca canalele legale ale UE pentru migrația forței de muncă, inclusiv directiva lucrătorilor sezonieri, asigurându-se că lucrătorii migranți, inclusiv cei nedocumentați, pot beneficia de un tratament egal și de acces deplin la drepturile de muncă, în ciuda statutului lor de migrație.
  • Se ia în considerare regularizarea migranților cu statut nesigur sau neregulat pentru a reduce vulnerabilitatea, exploatarea muncii și excluderea socială a lucrătorilor fără acte.
  • Se abroge toate practicile discriminatorii de imigrație adoptate de diferite state membre, punând în aplicare, în același timp, politici noi și eficiente de imigrare menite să asigure o incluziune reală și o coeziune socială mai mare

 

Sursa

https://effat.org/in-the-spotlight/international-migrants-day-praising-all-migrant-workers-contribution-to-the-effat-sectors/

 

Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2021 08:27

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top