Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Vom plăti toate pagubele făcute de animalele sălbatice!

Promisiune făcută fermierilor de către ministrul Mediului, Tánczos Barna. Imediat după aprobarea bugetului de stat pe acest an, Tánczos a anunțat că instituția pe care o conduce are resursele necesare pentru a achita despăgubirile pentru pagubele făcute de animalele sălbatice. O mare din acesta sunt în sectorul agricol unde mistreții distrug culturile, iar urșii, lupii și șacalii devorează turmele de animale.

 

”Am aprobat bugetul de stat pentru anul 2021. Deși bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este modest, creșterea este semnificativă față de anul precedent. Așa cum am promis, vom plăti despăgubirile pentru daunele cauzate de animale sălbatice. Am alocat din buget fonduri pentru pagubele din 2019 și 2020, precum și pentru cele din anul curent”, a anunțat Tánczos Barna.

Propunerea pentru bugetul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru anul 2021, a avut o valoare totală de 1,409 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu aproximativ 24,50% faţă de anul precedent. De asemenea, valoarea creditelor de angajament se ridică la 2,734 miliarde de lei, mai mari cu 138,74% comparativ cu anul 2020.

 

Bugetul MEdiului a venit cu creşteri importante la capitolul investiţii, de până la 25%, plata datoriilor restante şi o gestionare mai eficientă a resurselor în vederea scăderii cheltuielilor de funcţionare.

 

”Pentru anul 2021 am gândit un buget care are investițiile ca principală prioritate. Avem la acest capitol o creștere importantă de până la 25%, în special pentru obiective de combatere și adaptare la schimbările climatice – lucrări de apărare împotriva inundațiilor, regularizări de râuri, împăduriri, creare de perdele forestiere, corecții de torenți și multe altele. România se aliniază astfel la tendința europeană de a crește investițiile în sectoarele verzi, iar bugetul pe care l-am conceput vine în sprijinul și completarea fondurilor pe care dorim să le atragem din PNRR. Creșteri semnificative avem și la proiectele din fonduri nerambursabile. Încercăm să atragem cât mai multe fonduri europene anul acesta și, de aceea avem o creștere importantă la acest capitol. Un alt subiect esențial este plata datoriilor restante din 2019 și 2020, cum sunt compensațiile pentru proprietarii de terenuri din ariile protejate sau plata despăgubirilor pentru pagubele provocate de speciile protejate. Aceste plăți trebuie să demareze urgent și le vom onora începând cu cele aferente anului 2019. Totodată, prin digitalizarea și eficientizarea activității, avem în vedere scădea cheltuielilor în ceea ce privește funcționarea aparatului propriu”, a declarat ministrul Barna Tánczos joi, 25 februarie.

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost aprobat ieri, 2 martie, de plenul Parlamentului și va pleca spre promulgare la Președintele României.

 

Sursa

https://agrointel.ro/178342/ministrul-tanczos-barna-plati-pagube/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top