Pieţele globale ale materiilor prime au crescut puternic de la mijlocul lunii aprilie până acum, în condiţiile în care economiile se redeschid după măsurile de lockdown luate în timpul pandemiei de Covid-19, iar aşteptările de creştere a inflaţiei sunt tot mai mari, determinând investitorii să îşi crească expunerile la mărfuri.

În acest context, indicele Dow Jones Commodity, care măsoară evoluţia preţurilor mai multor materii prime, a crescut cu 23% de la începutul anului până în prezent, cea mai mare parte a avansului fiind înregistrată după 12 aprilie. În ultimele 12 luni, indicele a câştigat peste 60%, trecând, vineri, de 900 de puncte.

O analiză recentă, realizată de casa internaţională de trading Capital, arată că preţurile metalelor industriale, cum sunt cuprul, aluminiul şi minereul de fier, au atins niveluri record, întrucât economia Chinei, cel mai mare consumator mondial, se bucură de o redresare puternică, iar tranziţia către vehiculele electrice şi energia regenerabilă, la nivel global, alimentează cererea.

Banca americană de investiţii Goldman Sachs Group Inc. consideră că avansul înregistrat recent reprezintă începutul "unei tendinţe de creştere pe piaţa mărfurilor", determinată de o explozie a cererii de călătorii, pe fondul campaniilor de vaccinare împotriva Covid-19, al cererii stimulate de măsurile guvernamentale şi de tranziţia energetică, precum şi de scăderea stocurilor după ani fără investiţii în noi proiecte miniere.

Analiza menţionează că, acestea fiind perspectivele, materiile prime care vor beneficia de cele mai bune evoluţii ale preţurilor în vara aceasta sunt următoarele:

Cuprul

Cuprul a avut, în acest an, una dintre cele mai bune evoluţii în rândul materiilor prime. Preţul spot al metalului industrial a urcat la un record maxim de 4,8 dolari livra (o livră are aproximativ 0,5 kg) la London Metal Exchange pe data de 11 mai, ceea ce semnifică un plus de 36% de la 1 ianuarie 2021. De atunci, preţul oscilează între 4,5 şi 4,7 dolari pe livră.

Vineri, la Comex New York, preţul cuprului cu livrare în iulie era de 4,56 dolari livra.

Cuprul este un metal utilizat într-o gamă largă de produse industriale, inclusiv în materiale de construcţii şi cabluri electrice. Metalul este cunoscut sub numele de "Dr. Copper", deoarece preţul său este puternic corelat cu performanţele economiei globale. Utilizarea sa în firele electrice este privită ca un factor cheie al perspectivelor de creştere continuă, în condiţiile în care cablarea cu acest metal este realizată în volume mari la vehicule electrice şi sisteme eoliene şi solare.

Analiştii băncii olandeze ING Groep NV au declarat recent: "Mediul inflaţionist actual şi dobânzile reale negative sunt factori pozitivi pentru sectorul mărfurilor, iar cuprul se remarcă datorită unei cereri puternice anticipate pe termen mediu şi lung, pe fondul tranziţiei energetice. Totodată, o slăbire viitoare a dolarului ar putea oferi un impuls suplimentar preţului cuprului. Dintr-o perspectivă a fundamentelor, factorii care au alimentat viziunea optimistă se vor resimţi în continuare".

Cafeaua Arabica

Preţul futures al cafelei Arabica a urmat o tendinţă de creştere încă din martie, atingând, luna aceasta, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate. Astfel, cotaţia cafelei cu termen de livrare în iulie a atins recordul de 1,6675 dolari livra la data de 1 iunie, la ICE Futures. Preţul a mai pierdut teren, atingând 1,5755 dolari livra în zilele următoare, în condiţiile în care contractul a fost "supra-cumpărat".

Vineri, preţul futures al cafelei Arabica cu livrare în septembrie trecea de 1,61 dolari livra, iar analiştii spun că piaţa va continua să fie susţinută în continuare.

Preţurile acestei materii prime au crescut pe fondul temerilor legate de disponibilitatea livrărilor din Brazilia, cel mai mare producător mondial de profil, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 91 de ani. Ţara este, acum, în sezonul uscat, şi se confruntă cu o perioadă de criză de apă care va afecta agricultura. Umiditatea scăzută a solului ar putea afecta şi cultura din 2022, conform traderilor de la Capital, care amintesc că Brazilia realizează aproximativ o treime din producţia globală de cafea, astfel încât o ofertă redusă are impact asupra pieţei globale.

În plus, protestele antiguvernamentale din Columbia, al doilea mare producător de cafea din lume, care pune pe piaţă 10% din livrările globale de profil, au întrerupt exporturile de la sfârşitul lunii aprilie. Dealerii sunt, în contextul dat, cu ochii pe situaţia din Colombia.

Ole Hansen, şeful diviziei de strategie pentru mărfuri din cadrul Saxo Bank, declară: "Cheia direcţiei pieţei cafelei pe termen scurt rămâne la aceste două evoluţii, din Brazilia şi Columbia. Dar, de menţionat că odată ce va apărea perspectiva unei vremi reci în Brazilia, chiar riscul de îngheţ pe terenurile mai înalte, vom vedea un factor în plus pentru creşterea preţurilor".

Aurul

Cotaţia metalului preţios a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni, de 1.909,90 dolari pe uncie, în data de 2 iunie, redresându-se după ce a scăzut sub 1.700 de dolari uncia în martie. Preţul metalului galben a fost sub presiune de când a atins nivelul maxim istoric de peste 2.000 de dolari uncia în august 2020.

Investitorii revin pe piaţa aurului, acum, pe fondul îngrijorărilor cu privire la creşterea inflaţiei, iar vineri dimineaţă, la Comex New York, cotaţia aurului cu livrare în august era de 1.891,3 dolari uncia.

Analiştii de la TD Securities spun că imaginea viitoare a pieţei aurului esta una pozitivă, dar, cu toate acestea, metalul preţios are acum o evoluţie mai slabă faţă de perioadele cu inflaţie ridicată. Dinamica viitoare a preţurilor de pe piaţa de profil va fi influenţată, conform analiştilor, şi de politica mopnetară pe care o va adopta banca centrală americană (Fed).

Petrolul

Cotaţia ţiţeiului Brent a trecut, luna aceasta, de 72 de dolari pe baril pentru prima dată din mai 2019, înregistrând o creştere cu aproximativ 40% de la începutul anului.

Evoluţia a venit în contextul în care sfârşitul treptat al lockdown-ului a crescut cererea de combustibili în sectoarele industriale şi de transport. În plus, se aşteaptă ca cererea să se majoreze în continuare, în a doua jumătate a anului curent.