MINISTERUL AGRICULTURII ANUNTA CONTROALE AMPLE! Ce fermieri sunt vizati!

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va verifica incepand cu perioada urmatoare o anumita categorie de producatori agricoli, dar mai ales pe cei care pretind ca sunt fermieri. Astfel, controalele MADR se vor desfasura toate pieţele agroalimentare si en gross din Bucuresti si din municipiile din toate judeţele, aceste acţiuni avand un caracter permanent. Acţiunea are loc in vederea intaririi ordinii si disciplinei in toate pieţele agroalimentare din Romania si, in principal, pentru informarea corecta a populaţiei cu privire la provenienţa si calitatea legumelor si fructelor in special, potrivit Agrointeligenta.

Potrivit unui comunicat remis pentru Agrointeligenta -www.agrointel.ro, obiectivele vizeaza:

  • indicarea corecta a provenienţei tuturor cantitaţilor de legume si fructe expuse la comercializare prin afisarea localitaţii de producţie din Romania sau a ţarii de provenienţa pentru produsele din import;
  • identificarea si sancţionarea tuturor substituirilor de origine a tomatelor, castraveţilor, ardeilor, vinetelor, fructelor etc.
  • legalitatea deţinerii atestatelor de catre comercianţi precum si a modului de eliberare a acestora de catre primarii;
  • existenţa unui spaţiu delimitat si marcat distinct, de minim 40% pentru producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice in toate pieţele agroalimentare din Romania;
  • informarea corecta a tuturor consumatorilor privind originea si caracteristicile produselor pe care le achiziţioneaza.

Astfel de verificari se desfasoara permanent in baza unei tematici de control aprobata de Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

MADR mentioneaza ca, in cadrul unui control recent desfasurat in Piaţa Obor din Bucuresti s-a constatat ca exista in continuare nereguli in activitaţile de comercializare a produselor agroalimentare in special legume si fructe, printre care :

– produse expuse pe mese in vederea comercializarii nu aveau in marea lor majoritate indicata corect originea la produsele autohtone sau din import;
– producatori agricoli autohtoni persoane fizice dispersaţi in mai multe zone din piaţa sau intercalaţi printre comercianţi;
– 135 de atestate eliberate cu incalcarea prevederilor Legii nr.145/2014 de catre primariile din judeţele Ilfov, Damboviţa, Ialomiţa, Arges, Vrancea, Suceava si Calarasi.

Pentru cele 135 atestate emise fara respectarea Legii nr.145/2014 acţiunile se vor continua la primariile din judeţele respective in vederea aplicarii masurilor ce se impun. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale constand in amenzi, iar administraţia pieţei a primit avertisment scris si termen de remediere a tuturor deficienţelor. Se va reveni cu control.

Sursa: Agrointeligenta

Login pentru a posta comentarii
Go to top