Berbecii cu origine nu mai sunt obligatorii pentru subvenția APIA

 

 

Subvenții APIA 2024: berbecii și țapii cu origine, scoși oficial din rândul regulilor obligatorii pentru subvențiile pe cap de animal. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe site-ul propriu un proiect de hotărâre de Guvern prin care definiția pentru masculii reproducători cu origine este eliminată începând din campania 2024.

 

Proiectul publicat pe site-ul MADR în dezbatere publică elimină din rândul regulilor pentru subvenții definiția pentru berbecii și țapii cu origine, articolul care făcea referire la această categorie fiind abrogat. De precizat că proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

 

Berbeci cu origine

Berbecii și țapii cu certificate de origine nu vor mai fi obligatorii la APIA

În documentul publicat de MADR, se precizează că ”articolul 2, alineatul (1), litera d) din HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic se abrogă”. Articolul citat prevedea definiția pentru berbecii și țapii cu origine.

 

”Berbec/ţap cu certificat de origine – berbec/ţap reproducător cu vârsta de maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, pentru care s-a eliberat certificat de origine de către conducătorul registrului genealogic al rasei”, era definiția care a fost eliminată din noile reguli pentru subvenții.

 

Ciobanii nu mai trebuie să respecte paritatea de 1 berbec/țap la 35 de femele

Definiția pentru masculii reproducători cu origine a fost eliminată după ce fermierii au obținut pentru campania 2024 și înlăturarea condiției de respectare a parității de 1 berbec/țap la 35 de femele. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat pentru intervenția PD-24 – Sprjin cuplat pentru venit ovine-caprine s-a eliminat cerința referitoare la asigurarea unui raport de sexe, precum și acordarea sprijinului pentru animalele înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei/în BND în exploatații cu cod ANSVSA.

 

”Eliminarea raportului maxim de sexe din cadrul fișei intervenției este necesar întrucât această condiție există atât în programele de ameliorare, cât și în literatura de specialitate, nefiind justificată menținerea condiției de eligibilitate în cadrul fișei. Prin eliminarea acestei condiții crescătorii de ovine și/sau caprine pot optimiza acest raport, astfel încât să obțină rezultate superioare într-un timp cât mai scurt, crescând astfel performanța efectivelor de animale”, se arată în cea mai recentă variantă a Planului Național Strategic (PNS).

 

Sursa:

https://agrointel.ro/286253/document-madr-berbecii-si-tapii-cu-origine-scosi-din-regulile-pentru-subventiile-apia/

Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2024 08:04

Login pentru a posta comentarii
Go to top